Konstrukcije, Softver

Baza dobrih konstruktivnih detalja koji smanjuju gubitak toplote

Potpuno besplatna baza sadrži više od 1.000 betonskih detalja za izbegavanje hladnih mostova.

Nemački Beton.org, u saradnji s Tehničkim univerzitetom u Dortmundu i softverskom kompanijom Nemetschek, ponudio je onlajn bazu betonskih detalja koja će građevinskim inžinjerima pomoći da pravilno reše betonsku konstrukciju kako bi izbegli hladne mostove i smanjili gubitak toplote.

konstruktivni-detalji-toplotni-most-1
Rotirajte zgradu i pronađite detalj koji je označen zelenom bojom

Detalje možete preuzeti u DWG ili NDW za AutoCAD odnosno Nemetschek AllPlan.

Do traženog konstruktivnog detalja doći ćete interaktivnom pretragom preko trodimenzionalno predstavljenog (stambenog ili komercijalnog) objekta. Zelenom bojom označeni su karakteristični detalji na zgradi a klikom na njih dobijate više varijanti njegovog rešavanja. Pored pravilno rešenog detalja, kojeg možete preuzeti u DWG formatu za CAD ili u NDW za Nemetschek AllPlan, korisnicima je data i simulacija disipacije toplote predstavljena kao na infracrvenom snimku.

konstruktivni-detalji-toplotni-most-3
Sve crteže možete preuzeti i u PDF-u

Inžinjerima je data i mogućnost da proračunaju koliki je koeficijent prolaza toplote U (W/m²K), tako što će zadati dimenzije konstrukcije kao i njenu toplotnu provodljivost λ (W/mK). Kalkulator daje i minimalnu temperaturu na površini grejanog zida θ min.

konstruktivni-detalji-toplotni-most-6
Unesite podatke svoje kontrukcije (prevedeno na engleski)

Baza nudi više od 1.000 kvalitetnih konstruktivnih detalja kao što su oni na spoju temelja i zida, zida i stuba ili stuba i krovne konstrukcije.

konstruktivni-detalji-toplotni-most-4
Karakterističan detalj terase

Jedini problem s korišćenjem ove baze može biti taj što je ona na nemačkom jeziku mada se to može premostiti prevođenjem cele stranice na engleski jezik desnim klikom na stranicu u Google Chromeu i odabirom opcije Translate to English. Što se tiče Mozilla Firefoxa, za ovakvo prevođenje moraćete instalirati besplatan plugin (npr. One Click Translate Page).

konstruktivni-detalji-toplotni-most-5
Detalj s prozorom

Toplotni mostovi prouzrokuju povećane gubitke toplote, pojavu kondenzacije na unutrašnjoj površini spoljnog zida, kao i unutar same konstrukcije. Posledice koje se javljaju zbog pojave toplotnih mostova su: oštećenja konstrukcije usled pojave vlage i buđi, mehanička oštećenja materijala zida i toplotne izolacije usled pojave smrzavanja kondenzata, narušavanje mehaničke stabilnosti konstrukcije. Pravilnim rešavanjem konstruktivnih detalja i postavljanjem izolacije na prava mesta, može se sprečiti pojava toplotnih mostova.

konstruktivni-detalji-toplotni-most-2
Pravilno izolovan zid

Bazu možete koristiti na sajtu Planning Atlas Construction i ona je besplatna za korišćenje a jedino se od vas traži da se registrujete.

Pogledajte i kakvi problemi se javljaju s parcijalno izvedenom izolacijom fasade:

Hladni most na parcijalno izvedenoj fasadi

Firme iz kategorije Softver:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *