Ovakva scena u realnom vremenu? Moguće je!
Softver

Rendering u realnom vremenu: Prošetajte projektom kao u video-igri

Enscape je plugin za popularne softvere kao što su SketchUp, Revit i Rhino koji omogućava da drastično smanjite vreme potrebno za vizuelizaciju projekata.

Arhitekte uvek traže dodatne mogućnosti kako bi bili brži i efikasniji u svom radu ali i kako bi na najbolji način prezentovali svoj ideje klijentima. Međutim, u većini programa za vizuelizaciju rendering je veoma spor što drastično utiče na njihovu efikasnost jer umesto da se usredsrede na dizajn i arhitekturu, projektanti provede vreme čekajući da se scena izrenderuje.

Tu na scenu stupa plugin nazvan Enspace koji može da da odgovor na ovu situaciju. Naime, u pitanju je plugin za renderovanje u realnom vremenu koji se integriše u toolbarove programa kao što su SketchUp, Revit i Rhino (pravi se i verzija za ArchiCAD). Pošto se program oslanja na snagu grafičke kartice, projekat nije potrebno uploadovati na cloud niti je potrebno oslanjati se na farme servera već se scena renderuje u realnom vremenu!

Pogledajte kako to izgleda:

Program podržava i virtuelnu realnost, pa se uz 3D naočare i Xbox kontroler možete prošetati prostorom kao u igri.

Enscape radi tako što čim nešto promenite u dizajnu, on praktično istovremeno tu scenu renderuje i prikazuje u posebnom prozoru. Rezultati promene su odmah vidljivi bez potrebe za dugotrajnim čekanjem za renderovanje. Ovo je sjajna stvar pogotovo kada ste na sastanku na kojem klijent želi nešto da promeni na projektu, a ne želi da čeka puno na konačan izgled.

Za razliku od drugih programa (čitaj: 3DStudio) koji dozvoljavaju podešavanje renderinga u sitna crevca, Enspace ima samo opcije koje su interesantne arhitektama. Možete podesiti materijale, transparenciju, refleksije, senke i to je manje više to. Dakle, one stvari koje su u arhitektonskim prezentacijama najvažnije.

Navigacija kao u GTA

Brzina je zaista neverovatna! Koliko vremena treba Revitu da otvori model, toliko Enscapu treba da učita model i da ga obradi i izrenderuje. Međutim, ono što ovaj plugin izdvaja od svega što smo do sada videli jeste mogućnost da prošetate svojim projektom! Enscape renderuje celu scenu u realnom vremenu i daje vam opcije za navigaciju, odnosno, za kretanje kroz prostor kao u video-igri poput Grand Theft Auto (GTA). Ova mogućnost će oduševiti klijente posebno ukoliko sadržaj prikažete na velikom televizoru. Program čak podržava i virtuelnu realnost, pa se uz neke 3D naočare i Xbox kontroler, klijent može prošetati prostorom kao da se stvarno nalazi u njemu. I sve to zahvaljujući renderovanju u realnom vremenu!

Kombinacija Enscapea i SketchUpa sa VR naočarima:

Pošaljite klijentu .EXE fajl i on će na svom računaru prošetati projektom.

Veoma je zgodna mogućnost što program omogućava pravljenje EXE fajlova koje možete poslati klijentu da on prošeta modelom na svom računaru iako nema licencu za ovaj plugin. Doduše, trebaće mu dosta jak računar i grafička kartica kako bi doživeo šetnju na pravi način.

Ne mali zahtevi i cena

Ali i vama će trebati jak računar! Iako u Enscapeu navode da je rad dovoljan i onaj računar koji je inače potreban za rad Revita, ipak preporučuju što bolju i što noviju grafičku karticu kao što su one iz serija AMD Radeon Pro RX ili Nvidia GeForce GTX 10. Naša preporuka je Nvidia GTX 1080 ili bar 1060, a što se tiče AMD-a to je model RX-580, a ako baš želite puno para da izdvojite na ovo onda uzmite neku RX-VEGA karticu.

Kad smo već kod stvari koje nisu tako sjajne, moramo napomenuti da ovaj program nije nimalo jeftin. Naime, godišnja licenca u zavisnosti od verzije košta od 450 do 670 dolara, međutim imajući u vidu koje pogodnosti Enscape nudi to i nije toliko puno.

Foto naslovna: Designer Projektowanie i Wykonawstwo

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *