Fokus projekta stavljen je na dizajn prostora udobnih za sve; Foto: Ljubaznošću Foster + Partners
Softver

Fosterove VR naočare pomažu arhitektama da kreiraju enterijere za slabovide

Koristeći tehnike za obradu slika u realnom vremenu, VARID simulira simptome oštećenja vida kao što su izobličenje, zamućenje ili gubitak perifernog vida.

Tim za primenjeno istraživanje i razvoj u okviru arhitektonskog studija Foster + Partners, u saradnji sa obrazovnom ustanovom City, University of London i istraživačkom laboratorijom PEARL Lab, kreirao je VARIDvirtuelnu i proširenu stvarnost za inkluzivni dizajn.

VARID predstavlja komplet alata za dizajniranje koji se koristi VR i AR tehnologijom, a cilj ovog izuma je da podrži akademike, arhitekte i dizajnere u boljem razumevanju ljudi sa oštećenim vidom u njihovom doživljaju sopstvenog okruženja.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

VARID je trenutno dostupan za preuzimanje i korišćenje preko platforme Github; Foto: Ljubaznošću Foster + Partners

Prostori za život i rad udobni za sve

Prema navodima istraživača iz prakse slavnog Normana Fostera, brojna oštećenja vida, uključujući tzv. senilnu degeneraciju žute mrlje i glaukom, utiču na značajan deo svetske populacije.

Projekcije su da bi se, kako društvo stari, broj slučajeva sa ovim oštećenjima mogao udvostručiti u naredne tri decenije. Imajući ovo na umu, fokus se postavlja na to koliko je važno za arhitekte da dizajniraju inkluzivne prostore za život i rad koji su udobni za sve.

Koristeći tehnike za obradu slika u realnom vremenu, VARID simulira različite simptome oštećenja vida, kao što su izobličenje, zamućenje ili gubitak perifernog vida, piše ArchDaily.

Jedna od VARID-ovih simulacija oštećenog vida; Foto: Ljubaznošću Foster + Partners

VARID koristi koncepte koji omogućavaju prilagođavanje u zavisnosti od rezultata kliničkog ispitivanja.

Ovaj uslužni program kreiran je kao dodatak za već postojeću VR opremu koja se nalazi u komercijalnoj prodaji. Štaviše, VARID koristi koncepte koji omogućavaju prilagođavanje u zavisnosti od rezultata kliničkog ispitivanja.

Kroz primenjena saznanja o ljudskom ponašanju i prostornim iskustvima, ova tehnika pomaže dizajnerima i arhitektama da kreiraju inkluzivna okruženja. VARID je trenutno dostupan za preuzimanje i korišćenje preko platforme Github.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *