Softver

10 najboljih mobilnih aplikacija za arhitekte u 2019.

Bilo da koristite Android ili iOS ove aplikacije za pametne telefone će vam uštedeti vreme i živce.

Sasvim je sigurno da je arhitektama od velikog značaja da imaju efikasne pomoćne alatke koji će im olakšati rad na terenu. Mnogobrojni gedžeti, a posebno aplikacije mogu biti od velikog značaja kako bi svoj posao radili brže, a ujedno i preciznije. Zato je Arch2o napravio spisak 10 najboljih aplikacija za arhitekte u 2019. godini, pa možda među nekom od njih prepoznate svoj spas.

Foto: WORKac

1. iRhino 3D (iOS)

Dosadilo vam je da nosite laptop svaki put kada van kancelarije želite da pokažete klijentu 3D model? Ukoliko radite u programu Rhino uz ovu aplikaciju zumiranje i pomeranje modela je moguće i na manjim uređajima. Najbolje od svega je što se modeli mogu učitavati i sa drugih resursa, poput web sajta, Google Drivea, Dropboxa, kao i s mejla.

2. MagicPlan (iOS/Android)

Moglo bi se reći da je ovo jedna od najpraktičnijih aplikacija za arhitekte. Aplikacija će vam pomoći da premerite sobu iako kod sebe nemate metar. Zahvaljujući kameri telefonu, MagicPlan će premeriti sobu i nacrtati osnovu. Možda i najbolje od svega je što je ova aplikacija besplatna.

3. Construction Master Pro (iOS/Android/Windows)

Što se pre suočimo s činjenicom da mnogim arhitektama matematika nije jača strana i što pre potražimo pomoć, svima će biti lakše. Ova aplikacija pomaže u svim kalkulacijama, uključujući računanje površina, zapremina, a tu su i druge veoma napredne mogućnosti.

4. Morpholio Trace (iOS)

Kada vam zatreba papir, koji nemate pri ruci, tu je aplikacija Morpholio Trace. Možda još i bolja strana ove aplikacije je u tome što vam postavlja šablon savršene perspektive, pa je slobodoručno crtanje još lakše i preciznije. Pročitajte poseban tekst o ovoj aplikaciji

5. Harvest (iOS/Android)

Kao i kod svakog drugog posla, upravljanje vremenom i planiranje budžeta je od velikog značaja i za arhitekte, te će im aplikacija Harvest za te potrebe dobro doći.

https://www.youtube.com/watch?v=UfVOBNfTNVM

6. Leafsnap (iOS)

Ovoj aplikaciji posebno će se obradovati pejzažne arhitekte. Leafsnap će prepoznati vrstu drveta, tako što ćete putem telefona fotografisati list ili cvet. Pored informacije o nazivu i vrsti biljke, dobićete i detalje o njenim strukturalnim delovima. Pogledajte još jednu sličnu alatku koja nazivaju Shazam za biljke.

Foto: Natural History Museum

7. Sun Seeker (iOS/Android)

Ne morate se više mučiti s orijentacijom u prostoru i određivanjem kretanja Sunca u odnosu na posmatrani objekat. Sun Seeker će vam pomoći da na najbolji način organizujete prostorije u odnosu na osunčanost. Ova aplikacija koristi interaktivni 3D prikaz koji će vam pokazati koliko će sunčeve svetlosti koji deo objekta primiti. 

8. AutoCAD 360 i Autodesk FormIt 360 (iOS/Android)

Ne morate više nositi odštampane crteže na teren! Ova aplikacija vam omogućava pristup vašim AutoCAD i Revit datotekama gde god da se nalazite. Takođe, možete označiti datoteke na kojima radite u tom trenutku sa klijentom, kako bi i vaš tim imao uvid u izmene koje se dešavaju.

9. Planimeter (iOS/Android)

Možete u bilo kom trenutku i na bilo kom mestu koristiti ovu aplikaciju kako bi izmerili površinu terena. Osim toga, zahvaljujući GPS-a možete odrediti koordinate na predmetnoj lokaciji, što može biti od velikog značaja za pejzažne arhitekte, urbaniste i građevinske inženjere.

10. Penultimate (iOS)

Iako je krajnje jednostavna, ova aplikacija može biti i najčešte korišćena. U najvećoj meri je možete koristiti kao beležnicu i mesto za skiciranje.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *