Koji softver izabrati? Foto: TechRadar
Softver

8 najboljih arhitektonskih programa za 2018.

U kojem programu crtate? Jeste li možda razmišljali da li na tržištu postoje neki novi softveri koji olakšavaju rad? Pogledajte ovu listu!

Razvoj softvera napreduje paralelno s razvojem računara. Međutim, nije samo procesorska moć bitna u evoluciji jednog parčeta softvera već i nove navike i tehnologije koje se rađaju svakodnevno. Tako se, na primer, rad u oblacima (u cloudu) podrazumeva kao standard, a puno je onih koji žele da svoje projekte kontrolišu na svom mobilnom telefonu. Koji onda softver koristiti? Poznati portal TechRadar izbacio je listu najboljih arhitektonskih programa za 2018. godinu. Evo kako ona izgleda:

8. SketchUp Pro 2018

Omiljeni program za modelovanje u 3D jer je veoma lagan i pritom besplatan za kućne potrebe. Veliku popularnost stekao je zahvaljujući ogromnoj bazi modela (Warehouse) koja je takođe potpuno besplatna, pa korisnici mogu razmenjivati svoje crteže i modele. TechRadar zamera što nema ugrađenu opciju renderovanja.

Sketchup Pro košta 590 evra, dok ćete za alat za renderovanje (uglavnom je to Vray) morati da doplatite.

SketchUp: Program za crtanje koji se najlakše uči

7. Rhino 6

Glavna prednost Rhinoa u odnosu na konkurenciju je što se odlično snalazi za krivinama, mešovima i NURBS površinama… zbog čega ga najviše koriste u auto industriji. Arhitekte ga koriste za projektovanje zaobljenih krovova i ravni u čemu je nenadmašan. Međutim, on to nije CAD/BIM program koji vam treba svakodnevno.

Licenca za Rhino 6 košta 850 evra.

6. Revit

Potpuno nova generacija Autodesk programa namenjenih za arhitektonske biroe koji rade na velikim projektima. Ovaj BIM program nije samo dobar za projektovanje već i za koordinaciju više timova koji rade na projektu. TechRadar mu zamera što se prečice ne poklapaju s AutoCAD-om i što mu interfejs nije intuitivan.

Cena Revita kreće od 1.900 evra godišnje a dolazi zajedno s paketom u kojem se nalaze i AutoCAD i 3DS Max.

Revit: Moćan BIM program za velike projekte

5. Chief Architect

Ovaj program postaje sve popularniji u SAD, a arhitekte ga koriste kao brza alatka za projektovanje kuća i manjih objekata. Lako se uči, ima veoma moćne alatke, ali je zato veoma skup.

Premier verzija košta 2.388, verzija Architect Interiors košta 1.704, dok je godišnja pretplata 420 evra.

4. Catia

Ovaj softver, koji je nastao pre tridesetak godina, originalno je zamišljen za razvoj vojne opreme, međutim vremenom je narastao u ozbiljnu alatku koju koriste i arhitekte. Dodavanjem CAD opcija, a potom i Cloud podrške, Catia je postao softver koji podržava velike, kompleksne modele s kojima se može raditi s velikom preciznošću. TechRadar mu jedino zamera veliku cenu.

3. AutoCAD Architecture

Poznato parče softvera koje je veoma rasprostranjeno kod nas. Veliki plus je kompatibilnost sa svim Autodesk proizvodima, ali i lako crtanje zahvaljući podršci za prečice. TechRadar mu zamera što nije BIM orijentisan program i što je potrebno puno vremena da bi se savladao.

Košta 1.345 godišnje, a možete ga dobiti uz Architecture, Engineering & Construction Collection za 2.345 evra godišnje.

AutoCAD: Standard u industriji

2.  AutoCAD Civil 3D

BIM verzija programa ne samo za arhitekte već i za građevinske inženjere. Napravljen je tako da radi sa svim Autodesk programima, a posebno sa AutoCAD-om, Revitom i 3DS Maxom. TechRadar mu je oduzeo poene zbog povremenih problema sa stabilnošću i ne tako dobrom podrškom za Cloud.

Civil 3D košta 1.840 evra godišnje, a možete ga dobiti uz Architecture, Engineering & Construction Collection za 2.345 evra godišnje.

1. 3DS Max

TechRadar je smestio poznati 3DS Max na prvo mesto. Iako će retko ko u njemu crtati, ovaj program, kojeg znamo još iz vremena Windowsa 3.x, sjajan je za 3D modelovanje i renderovanje. Podržava AutoCAD fajlove kao i brojne moćne plugine koji mu povećavaju funkcionalnost. Jedina zamerka je što je potrebno puno (baš puno) vremena da se savlada.

3DS Max možete kupiti uz Architecture, Engineering & Construction Collection koja košta 2.345 evra godišnje.

3DS MAx: Ultimativna alatka za modelovanje i renderovanje

Šta izabrati?

Iako je ova lista poređana od najlošijeg ka najboljem, trebalo bi razumeti da svako parče softvera ima svoju funkcionalnost kao i svoje prednosti i mane. Stoga je istovremena upotreba dva programa s ove liste dobitna kombinacija.

Kad ste već ovde…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *