Screenshot © Hans Georg Esch
Arhitektura

Pogledajte kratku video-turu kroz novi naučno-istraživački centar u Saudijskoj Arabiji

Ne, ovo nije naučna fantastika. Ovo je budući dom vodećih svetskih naučnika!

Ovog oktobra na glamuroznoj nedelji dizajna u Saudijskoj Arabiji, posetioci će dobiti priliku da posete otvaranje novog naučno-istraživačkog centra u ovoj zemlji koji potpisuje studio Zaha Hadid Architects. No, svega tri meseca do zvaničnog otvaranja, studio je publici dozvolio da zavire u impresivno zdanje zahvaljujući kratkoj video-turi. Projekat je snimio čuveni nemački fotograf Hans Georg Esch.

King Abdullah Petroleum Studies and Research Centre (KAPSARC) se prostire na teritoriji od preko 17 hektara i zamišljen je kao ogromna futuristička građevina nepravilnog oblika sa mnoštvom otvora i skrivenih niša. U videu su prikazane neke od njenih najimpresivnijih zona, počevši od pogleda na kampus iz ptičje perspektive, pa sve do bajkovitih delova enterijera za koje nikada ne biste pomislili da pripadaju jednom naučnom centru. Na placu je ostavljeno dovoljno prostora za eventualno širenje zgrade u budućnosti.

Screenshot © Hans Georg Esch

Zgrada je zamišljena kao ogromna futuristička građevina nepravilnog oblika sa mnoštvom otvora i skrivenih niša.

KAPSARC kampus u Saudijskoj Arabiji je prvi platinasti LEED projekat ZHA studija, odnosno prvi njihov projekat koji je dobio sertifikat energetski-efikasne gradnje najvišeg stepena. Projekat je do sada nominovan za nekoliko važnih svetskih nagrada u domenu arhitekture.

Screenshot © Hans Georg Esch

Saudijska Arabija je dom jednog od najprestižnijih univerziteta na svetu. U pitanju je King Abdullah University of Science and Technology (KAUST), smešten obali Crvenog mora. Samim tim, ne sumnjamo da će se i u ovoj izvanrednoj zgradi vršiti naučna ispitivanja najvišeg ranga.

Screenshot © Hans Georg Esch

Video-turu u trajanju od 7 minuta pogledajte u nastavku:

Izvor: DesignBoom

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *