Materijali

Naučnici pronašli način da od šargarepe dobiju kvalitetniji cement

Pripremili ste sve za ručak, ostalo je još samo da iseckate šargarepu i dodate je u salatu. I šta onda? Pa da zacementirate pukotine u stanu sa ostacima mrkve, naravno!

Specijalizovani istraživački program B-SMART Univerziteta u Lankasteru pozabaviće se pitanjem da li biomaterijali dobijeni iz ostataka hrane mogu da se iskoriste za proizvodnju inovativnih i ekološki prihvatljivih cementnih kompozita visokih performansi. Drugim rečima, ovi naučnici će pokušati da upotrebe korene povrća pri proizvodnji cementa u cilju dobijanja što kvalitetnijeg i održivijeg materijala.

U projekat je, kao glavni finansijer, uključena i Evropska Unija i dosadašnji eksperimenti su se pokazali veoma uspešnim. Naučnici su zaista uspeli da naprave daleko izdržljiviju betonsku mešavinu sa znatno manje emisija ugljen dioksida – i sve to uz pomoć hranjivog cveća i korenja!

Cvekla i šargarepa: Novi superheroji u građevinarstvu!

Kako je ovo moguće?

Proces proizvodnje, zapravo, nije komplikovan. Novi biocement se dobija kombinacijom običnog portland cementa s nano-trombocitima iz korenja povrća, za šta mogu da se iskoriste ostaci hrane. Ovaj metod proizvodnje značajno smanjuje potrošnju energije i emisiju ugljen-dioksida koja je, kako smo i ranije izveštavali, obično izuzetno visoka i štetna po okolinu.

Naime, emisija ugljen-dioksida pri proizvodnji cementa čini 5% od ukupno svih emisija na Zemlji, što je izuzetno visok postotak, naročito ako uzmemo u obzir koliko se često cement koristi u građevini (štaviše, neki podaci pokazuju da se radi o količini od čak 8%).

Profesor Mohamed Saafi koji predvodi istraživački tim Univerziteta u Lankasteru trdi da se uvođenjem biljnih nano-trombocita iz korena povrća (poput onih iz cvekle i šargarepe) stvaraju jedinstveni kompoziti. Po njegovim rečima, ovakve kombinacije materijala nisu samo superiornije od postojećih cementnih proizvoda u pogledu mehaničkih i mikrostrukturnih svojstava, nego pri tom koriste i manje količine cementa.

Novi biocement se dobija kombinacijom običnog portland cementa sa nano-trombocitima iz korenja povrća, što značajno smanjuje emisiju ugljen-dioksida, štetnu po zdravlje i okolinu.

Dugotrajniji i kvalitetniji cement

Na osnovu rezultata početnih testova, ova svojstva su pripisana povećanju hidrata kalcijum-silikata, jedinjenja koje ojačava cement zahvaljujući biljnim ekstraktima. Nova mešavina betona takođe ima dugotrajno, manje korozivno telo i gustu mikrostrukturu.

Tim naučnika koji rade pod okriljem B-SMART programa, takođe će istražiti mogućnost armiranja postojećih betonskih konstrukcija s vrlo tankim listovima napravljenih od biljnih nano-trombocita. Više o istraživanjima profesora Saafija i njegovih saradnika potražite ovde.

Izvor: Inhabitat/Phys.org

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *