Materijali

Švedski fasadni paneli napajaju objekte solarnom energijom

Ovi paneli za fasade ne samo da su ekološki i štedljivi, već i izgledaju vrlo primamljivo.

Švedska kompanija SolTech Energy razvija i prodaje proizvode zasnovane na integrisanoj solarnoj energiji za sve vrste građevinskih objekata – komercijale, javne i stambene. Međutim, u njihovoj ponudi se nalaze nešto posebno zanimljivo – u pitanju su estetski PV modeli za proizvodnju električne energije, putem solarne energije, koji se integrišu u eksterijer objekta u formi fasade ili krova.

Njihovi solarni paneli za fasadu komercijalnih ili stambenih objekata posebno su zgodni jer u potpunosti mogu da zamene uobičajene građevinske materijale koji se koriste u tu namenu kao što su opeka, lim ili klasične fasadne ploče.

Fotovoltrični paneli mogu se montirati na fasadu ili krov i pored toga što izgledaju lepo oni prave i struju.

PV paneli su napravljeni od aluminijumskih profila, koji se po vertikalni spajaju gumenim trakama. Paneli se mogu naći u različitim bojama, a to su siva, zelena, zagasito narandžasta, plava, bronzana, zlatna i crna. No, bitno je napomenuti da ne upijaju svi paneli jednaku količinu sunčeve energije što je nešto što treba imati na umu prilikom kupovine.

Solarne ćelije ovih panela mogu se montirati na već postojeću neizolovanu fasadu bilo koje debljine, budući da je njihova debljina prilagodljiva. Na ovaj način se smanjuju i troškovi instalacije solarnih panela, a pritom korisnicima značajno snižava troškove za struju i grejanje na mesečnoj bazi.

SolTech fasadni paneli mogu se naći u više dimenzija. Bazični model je dimenzija 1.200×600 mm, a postoje i nešto širi modeli (maksimum je 3.000mm).

Detalj PV panela

Prvi uspešni projekti

Od ovog meseca, SolTech počinje da radi na dva velika projekta u Švedskoj i Norveškoj. U rodnoj zemlji radiće na ambicioznom stambenom projektu Strandkajen u gradu Ernšeldsvik, dok će u Norveškoj obezbediti fasadu buduće ekološki održive škole u gradiću Levre zajedno s građevinskim gigantom Veidekke. Njihovi saradnici na oba ova projekta za portal Fastighetssverige naglašavaju da su SolTech fasadu odabrali jer zadovoljava sve estetske standarde dok pozitivno doprinosi energetskom bilansu objekta, što je dosad neviđeno na tržištu.

SolTech je svoj izum uspešno implementirao na već nekoliko projekata, a u nastavku pogledajte kako izgleda jedan od prošle godine.

 

Ilustracije: SolTech

Kad ste već tu…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Nedeljko Barlov

  Pitanje za g. B. Malenicu, mogu li Svedski solar paneli za fasadu da se pribave i ugrade na kuce kod nas u Srbiji?

 2. aleksandar

  Da se nadovezem na prethodno pitanje. I mene to zanima. Dakle, mogi li se to kod nas nabaviti i ugraditi?

  1. Igor Conić

   Ova kompanija nema zastupnika u Srbiji, ali ih mozete kontaktirati na njihovom sajtu: http://www.soltechenergy.com/en/

Ostavite odgovor

Obavezna polja *