Podizanje predmeta težine od 40 kilograma, što je lepak uspeo da održi čak 72 sata bez oštećenja; Foto: NIMS
Materijali

Japanci osmislili lepak koji može da se zalepi i odlepi na komandu

Ovaj lepak lepi kada je pod uticajem jedne talasne dužine svetlosti, a raspada se pod drugom. Pritom, efikasno radi i pod vodom.

Osmišljavanje lepkova znači balansiranje dve suprotstavljene osobine, sa jedne strane bitno je koliko dobro lepi, a sa druge koliko se lako rastavlja. Očigledno, osnaživanje jedne osobine ide na račun druge.

Idealan lepak bi bio onaj koji se drži čvrsto tokom upotrebe, ali se može jednostavno popustiti kada je potrebno korigovati greške ili kada proizvod više nije potreban. Izgleda da su Japanci smislili jedan baš takav lepak!

Srodni članci na portalu Gradnja:

Japanski naučnici kreirali su lepak koji lepi kada je pod uticajem jedne talasne dužine svetlosti, a raspada se pod drugom.

Naučnici sa Japanskog nacionalnog instituta za nauku o materijalima (NIMS), kreirali su lepak koji lepi kada je pod uticajem jedne talasne dužine svetlosti, a raspada se pod drugom. Ova osobina omogućava mu da se lagano ukloni i iznova koristi.

Ključni sastojak lepka je kofeinska kiselina, koja može da formira i razbije poprečne veze pod uticajem različitih talasnih dužina svetlosti. U ovom slučaju, tim je napravio polimer koji sadrži kofeinsku kiselinu, naneo ga na površinu i izložio UV svetlu talasne dužine od 365 nanometara. Premaz očvršćava u čvrst film koji je jak na sobnoj temperaturi, sa snagom prianjanja na smicanje do 7,2 MPa, navodi se u Advanced Functional Materials.

Kada ova adhezija više nije potrebna, film se može izložiti UV svetlu od 254 nanometra, koje razbija unakrsne veze i vraća ga u prvobitno stanje. Na ovaj način film ne ostavlja nikakve tragove na površinu na koju je bio zalepljen i ne gubi nijedno od svojih adhezivnih svojstava, te se u suštini može ponovo koristiti kao nov.

Šematska ilustracija lepka; Foto: NIMS

Efikasno radi i pod vodom

Istraživači su podvrgli lepak nizu testova, uključujući i višestruko savijanje uzorka i podizanje predmeta težine od 40 kilograma, što je lepak uspeo da održi čak 72 sata bez ikakvih znakova oštećenja. U testovima su koristili lepak i za popravku napuklih silikonskih cevi, a zatim su kroz njih puštali vodu pod visokim pritiskom i nisu uočili nikakvo curenje.

U narednom testu tim je pokazao da lepak čak može efikasno da radi i pod vodom. Magnetne nanočestice ugrađene su u lepak, koje se zagrevaju kada se primeni magnetno polje, spajajući tako lepak sa podlogom.

Tim je istakao da bi ovaj materijal mogao da ima širok spektar primena, omogućavajući proizvodima da se lakše rastavljaju na komponente na kraju njihovog radnog veka, te da se dalje pretvaraju u nove proizvode.

Izabrali smo za vas...

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *