9.336 pregleda; Foto: Gradnja.rs
Izvođenje, Materijali, Video

Dekorativne lajsne na zidu: kako se postavljaju i koliko koštaju

Za elegantan ali i klasičniji izgled enterijera nezaobilazan detalj su zidovi ukrašeni dekorativnim lajsnama, odnosno štukaturama. Zbog toga pogledajte koliko one koštaju i kako se pravilno postavljaju.

Dekorativne lajsne mogu biti napravljene od gipsa, stiropora ili od poliuretana koje smo mi koristili u našem primeru.

Lajsne se prodaju po komadu uglavnom u dužini 2 metra, različitih visina i oblika. U video-prilogu prikazan je način lepljenja lajsne širine 3 cm koja spada u tanje lajsne.

Pogledajte video:

Planiranje rasporeda lajsni na zidu

Na početku je najbitnije da napravite plan rasporeda lajsni  na zidu. Štukature se najčešće postavljaju u dva polja po visini. Gornje polje je uglavnom više od donjeg, a razmaci između polja zavise od dimenzija zida. Razmak između polja su uglavnom od 10 do 15 cm od spoljne ivice lajsne. Pogledajte primere rasporeda štukatura na zidovima.

Raspored dekorativnih lajsni na zidu po vertikali; Ilustracija: Gradnja.rs
Raspored dekorativnih lajsni na zidu po vertikali; Ilustracija: Gradnja.rs
Raspored dekorativnih lajsni na zidu u dva reda; Ilustracija: Gradnja.rs
Raspored dekorativnih lajsni na zidu u dva reda; Ilustracija: Gradnja.rs

Razmeravanje položaja na zidu

Nakon što ste na papiru definisali položaj lajsni u odnosu na veličinu zida, vreme je da ove mere prenesemo na zid. Za lakše obeležavanje, najbolje koristiti laserski metar koji daje jasne pravce horizontala i vertikala na zidu. Osim lasera možete koristiti i libelu. Za izvlačenje vertikala pre se koristio i visak ali je ta tehnika sada retko koristi.

Šta god da koristite, jako je bitno da se obeležavanje dobro i precizno izvede kako ne bi došlo kasnije do problema da dekorativne lajsne stoje pod kosinom. Znači ovde važi pravilo: tri puta meri jednom lepi.

Obeležavanje budućeg položaja lasjsni na zidu uz pomoć lasera, foto: gradnja.rs

Sečenje lajsni i lepljenje

Zid na koji se postavljaju lajsne treba da je očišćen, ravan i suv. Lepljenje lajsni se vrši lepkom u tubi.

U video-prilogu smo koristili lajsne brenda ORAC, a za njihove lepljenje se po pravilu koriste dva tipa lepka koji se kupuju zajedno sa lajsnama. Oba se nalaze u tubama i nanose uz pomoć pištolja za lepljenje. Jedan se koristi za lepljenje lajsni na zid dok drugi služi za spajanje dve lajsne, to jest, nanosi se na svakom spoju lajsni bez obzira da li je reč o ravnom spoju ili o ivici. Kod ostalih brendova se uglavnom koristi jedan lepak u tubi za sve pozicije.

Sečenje lajsni može da se vrši ručno, testerom, koristeći kalup za sečenje uglova, ili uz pomoć mašine za sečenje koju smo mi koristili. Za uglove, potrebno je da se lajsne iseku pod uglom od 45 stepeni kako bi se precizno nastavljale jedna na drugu.

Mašinsko sečenje dekorativne lajsne pod uglom od 45 stepeni, foto: gradnja.rs

Važno je koristiti lepak koji je propisao proizvođač dekorativnih lajsni.

Na zadnju stranu isečene lajsne, nanesite pištoljem lepak celom dužinom lajsne. Koristite tačno propisan lepak. U slučaju ORAC dekorativnih lajsni, to je DecoFix Power koji je bele boje a u slučaju Stilby dekorativni lajsni to je TKK BT fiks silikon. Odmah nakon sto ste naneli lepak, postavite lajsnu na zid i dobro je pritisnite. U slučaju da vam lepak iscuri sa strane, koristite špahtlu kako bi pokupili višak i obavezno što bolje očistite ivice.

Nanošenje belog lepka sa pištoljem na zadnju stranu dekorativne lajsne, foto: gradnja.rs

Na kraj lajsne obavezno nanesite lepak za spojeve pre postavljanja druge lajsne. U slučaju Orac dekorativnih lajsni to je lepak DecoFix Extra koji je providan. Ovo je bitno kako se ne bi kasnije javljale pukotine na spojevima koje je jako teško kasnije ispraviti. Napominjemo da pojedini proizvođači ne zahtevaju ovaj lepak na spojevima.

Nanošenje transparentnog lepka za spojeve dve lajsne koji sprečava nastanak pukotina na dekorativnim lajsnama, foto: gradnja.rs

Finalni radovi

Na kraju, ukoliko vam se ipak vide spojevi ili imate manje neravnine, brusnim papirom pređite preko lajsni a razmake popunite gitom i išmirglajte ih.

Dekorativne lajsne se kreče običnom bojom u nijansi zida ili ukoliko želite da ih dodatno naglasite, ofarbajte ih u belu boju ili u nijansu drugačiju od tona zida.

Višak lepka sa ivica lajsni skinite gletericom. Kada se lajsne osuše, okrečite ih kao i ceo zid; Foto: Gradnja.rs

Fleksibilne lajsne

Ukoliko na zidu želite da pravite kružne forme kao što je slučaj u enterijeru koji smo mi radili, potrebno je da kupite fleksibilne, odnosno savitljive lajsne. Ove lajsne su nešto skuplje od običnih ali omogućavaju savijanje. Ugavnom su profila kao i obične lajsne pa se mogu lako uklapati.

Sa fleksibilnim lajsnama moguće je izvoditi lučne ili kružne forme na zidu. Foto: Gradnja.rs

Cena lajsni i montaže

Cena dekorativnih zidnih lajsni varira dosta u odnosu od njenog kvaliteta, odnosno od materijala od kojeg je napravljena.

Cene lajsni se kreću od 1 evra za lajsnu od običnog stiropora (dužina lajsne od 2m) koja nema otpornost na mehanička oštećenja. Oko 3 evra košta lajsna od ekspandiranog polistirena sa zaštitnim slojem za mehanička oštećenja (2m) do 9 evra za najkvalitetniju opciju, odnosno za lajsnu od poliluretana (2m).

Za lepljenje lajsni na zid ćete trebati izdvojiti dodatnih  5 do 6 evra po metru dužnom što je cena za tanje lajsne. Za deblje i plafonske postavka je nesto skuplja od 7 do 9 evra. Postavka treba da obuhvata lepljenje lajsni, obradu gerova tj uglova, šmirglanje spojeva kao i farbanje ili špricanje u dva premaza.

Na kraju dekorativne lajsne će izgledati ovako u enterijeru.

Foto i video: Gradnja.rs

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *