Izdvojeno, Nameštaj i oprema, Video

Kako se postavljaju visoke parket lajsne (video)

Zaboravite na klasične lajsne u boji parketa! Visoke parket lajsne u beloj boji izgledaju u enterijerima drastično bolje.

Visoke parket lajsne u beloj boji zgodan su i nenametljiv enterijerski element koji suptilno može da podigne vizuelni utisak o celom prostoru. Iako se prave i od MDF-a, češće se koriste one napravljene od poliuretana koji je zgodan materijal ne samo zato što dozvoljava farbanje u željenu boju već se i spojevi na sastavu lajsni ne vide.

Pogledajte kako se postavljaju visoke parket lajsne:

 

Lajsne se prodaju u komadima u dužinama od po 2 metra sa visinom od 10 do 12 cm. Debljina lajsni kreće od 1,2 centimetra ako želite da pokrijete veći razmak između parketa i zida, bez upotrebe vinerice, možete iskoristiti i one debljine 2,5 cm.

Lepljenje lajsni

Lajsne se postavljaju uz zid, jedna uz drugu. Spojevi na uglovima se geruju, to jest, seku pod uglom od 45 stepeni i potom precizno uklapaju. Lepak u tubi nanosi se na lajsnu koja se potom lepi na zid uz blagi pritisak. Za spoj između dve lajsne postavlja se drugačije sredstvo – kristalni lepak koji ne dopušta da sastavi lajsni pucaju.

Ukoliko je zid kriv, na spoju između lajsne i zida će se pojaviti pukotina. Ne brinite! Zazori se ispunjavaju akrilom koji prima boju i neće biti vidan nakon krečenja.

Farbanje lajsni u željenu boju

Spoj na sastavu lajsni gituje se akrilnim gitom. Nakon što se ovaj sloj osuši, lagano se ošmirgla brusnim papirom.

Lajsne se nakon postavke farbaju punom disperzijom ili akrilnom bojom koja dopušta da pranje lajsne. Uglavnom se koristi bela periva boja. Bitno je da boja ne sadrži aceton kako ne bi došlo do oštećenja lajsne. Boja se nanosi prvo četkom na ivicama i uglovima, a kasnije i valjkom kako bi se boja ravnomerno nanela po celoj površini lajsne.

Nakon postavke lajsni, zid se kreči ili se postavlja tapeta. Ukoliko je zid druge boje u odnosu na lajsnu, potrebno je postaviti krep traku na njihovom sastavu.

Savitljive parket lajsne

Lajsne se mogu postaviti i na zaobljene i polukružne zidove jer su u ponudi i gipke, odnosno, savitljive visoke poliuretanske lajsne. Upravo ovaj model je korišćen na polukružnom stepeništu sa slike ispod. Naravno, ove lajsne su malo skuplje ali zato rešavaju veliki problem koji se sa klasičnim drvenim lajsnama ne može rešiti.

Lajsne koje su savitljive mogu se postavljati i uz zaobljene zidove

Cena visokih parket lajsni

Naravno, na kraju se postavlja pitanje koliko to zadovoljstvo košta. Cena visokih belih lajsni kreće se od 6 do 12 evra po metru dužnom (cena zavisi od tipa lajsne, visine i njenog profila). Na ovo treba dodati i cenu postavke lajsne sa obradom gerova, izvlačenjem akrila, šmirglanjem i farbanjem u dve ruke što iznosi dodatnih 6 evra/m’. Dakle, ukupna cena lajsne sa postavkom iznosi od 13 do 18 evra po metru dužnom.

To znači da za stan od oko 50 kvadrata i ukupnom prosečnom dužinom lajsni od 50 metara potrebno je izdvojiti oko 650 evra. Ova investicija nije mala ali zaista vredi jer se utisak o enterijeru drastično poboljšava.

Primeri enterijera s visokim parket lajsnama

Na slikama ispod možete videti prostore po projektu dizajnerke enterijera Sonje Brstine.

Foto: Relja Ivanić, Igor Conić; izvedeni projekti studija za unutrašnji dizajn Gradnja.rs

Srodni članci na portalu Gradnja.rs

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *