Izdvojeno, Novi objekti, Svetski projekti

Zlatna talasasta fasada na novom hotelu u Švajcarskoj

Poznato mondensko skijalište Davos nedavno je dobilo novi hotel s veoma interesantnom fasadom za koju su mnogi stručnjaci rekli da je „neizvodiva“.

Oblik hotela InterContinental, čiji projekat potpisuje studio Oikos, nije slučajno izabran. Njegov oblik inspirisan je šišarkom bora koja se može naći svuda u alpskim šumama.

Do ideje se došlo relativno lako ali izvesti tako nešto bilo je mnogo teže.

Davos_Hotel_by_OIKOS-2

„Uzimajući u obrzir planirani budžet i visoke zahteve, mnogi stručnjaci tvrdili su da je pravljenje ovakve fasade nemoguće“ – kaže arhitekta Oliver Hofmeister. Međutim, ispostavilo se da nisu u pravu.

Valovite sekcije međusobno se preklapaju praveći tako zaobljen izgled fasade a ujedno i prave otvore oko balkona za 216 soba i 38 rezidencija.

Davos_Hotel_by_OIKOS-6

Preko 790 panela postavljeno je na mrežasti nosač napravljen od primarnih i sekundarnih rebara koji se krive u tri dimenzije. Preko nosača postavljen je tromilimetarski lim sa metalnom prevlakom u zlatnoj boji. Od aluminijuma se odustalo pošto jer je on skuplji i manje otporan na skupljanje po dužini tokom temperaturnih promena.

Davos_Hotel_by_OIKOS-4

Paneli su proizvedeni u Češkoj i potom transportovani kamionima do Davosa.

Davos_Hotel_by_OIKOS-5

Enterijer novog hotela na deset spratova uradila je švedska firma Living Design a poseban kuriozitet ovog objekta jeste spa-centar na 1.200 kvadrata.

Davos_Hotel_by_OIKOS-3

Davos_Hotel_by_OIKOS-7 Davos_Hotel_by_OIKOS-8

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *