Formiranje rasterskog paterna na fasadi jeste indirektan oblikovni osvrt na veliko stambeno naselje u neposrednoj blizini; Foto: Aleksandar Lukić
Domaći projekti, Izdvojeno

Zgrada koja se referiše na socijalističko nasleđe Šapca

Želja autora bila je da budući stanari zgrade jednako koriste zajedničke prostore i formiraju savremenu formu stambene komune.

Po projektu studija PRAKSA59 u Šapcu je nikao stambeno-poslovni objekat za klijenta GD “Luna-stan“ koji je bio ujedno i izvođač. Arhitekte iz šabačkog biroa blisko sarađuju sa ovom firmom pa su zajednički formulisali projektni zadatak. Tako je arhitekta/projektant od početka bio uveden u proces investicije.

Projektni zahtev bio je da se na parceli od 598 m² formira objekat koji će biti prepoznatljiv po svom pristupu u oblikovanju, kao i da se, u procesu projektovanja, formira kvalitetan i opravdan stambeni prostor koji direktno prati standarde, zahteve tržišta ali i potrebe budućih korisnika u načinu stanovanja 21. veka.

“Svedoci smo da naručioci posla/klijenti prilikom zahteva dosta utiču na sam proces projektovanja, ali ovde je arhitekta imao priliku i da zahtev klijenta direktno usmeri ka formiranju vrednosne arhitekture.” – kaže arhitekta Aleksandar Lukić iz studija PRAKSA59.

Srodni članci na Gradnja.rs:

Specifičnost ovog objekta jeste i ulaganje u energetsku efikasnost objekta; Foto: Aleksandar Lukić

Želja je bila da budući stanari jednako koriste zajedničke prostore i tako formiraju određenu savremenu formu stambene komune.

Pored karakterističnog pristupa oblikovanju, stambeno-poslovni objekat karakteriše formiranje manjeg broja stambenih jedinica (8) i poslovnog prostora u prizemlju, sa zajedničkom garažom.

“Želja je bila da se nastajanjem manje stambene zajednice utiče na to da budući stanari jednako koriste zajednički unutrašnji i spoljašnji prostor i formiraju određenu savremenu formu stambene komune.” – kaže naš sagovornik.

Specifičnost ovog objekta jeste i ulaganje u energetsku efikasnost objekta, odnosno da se, prilikom projektovanja i izvođenja, minimalna količina energije potroši na zagrevanje i hlađenje objekta.

Referisanje na socijalističko nasleđe

Glavna ideja za oblikovanje bio je kontekst i okruženje u kom se objekat nalazi.

Objekat se nalazi u ulici Ćirila i Metodija, za koju je Planom predviđena transformacija iz Zone stambenih jednoporodičnih objekata u Zonu višeporodičnog stanovanja niske spratnosti. Ona se svojom osom direktno nastavlja na višeporodično stambeno naselje Trkalište u Šapcu, građeno 70-ih godina prošlog veka, koje se nalazi u neposrednoj blizini.

Pozicija, pristup i način oblikovanja takvog naselja je bila inspiracija za budući objekat.

“Naša želja je bila da se pristupom u projektovanju, formira drugačiji pravac od onog koji imamo priliku da vidimo u Šapcu, a da se u ovom slučaju direktno ili indirektno referiše na socijalističko nasleđe u neposrednoj blizini.” – kaže Lukić za Gradnju.

Takođe, želja autora bila je da se navedenim pristupom utiče na buduću tranformaciju cele ulice. Odatle odluka da se umesto stambene jedinice u prizemlju objekta, formira poslovni prostor orijentisan ka ulici, čime se ostvaruje određenja neposredna komunikacija objekta, parcele i ulice u transformaciji.

Referisanje na obližnje zgrade; Foto: Aleksandar Lukić

Zajednički sadržaj

Objekat sadrži osam stambenih jedinica, koji su tipski projektovani za svaki sprat. Stambene jedinice odgovaraju potrebama tržišta i formirani su po dva trosobna, dvoiposobna, dvosobna i jednosobna stana. Zajednička garaža je formirana u prizemlju objekta uz stanarske ostave za svaku stambenu jedinicu. U delu prizemlja je pozicioniran poslovni prostor orijentisan ka ulici.

Takođe, u okviru dvorišta parcele, a na zadnjoj strani, projektovano je i izvedeno zajedničko zeleno dvorište koje je dostupno svim stanarima za korišćenje.

Osnova tipskog sprata

Formiranje rasterskog paterna na fasadi

Fasada objekta je formirana u pravilnom rasterskom sistemu polja, gde se naizmenično smenjuju polja balkonskih vrata/prozora sa poljima od opeke. Formirani rasterski sistem prati konstruktivni sistem objekta i organizacije prostorija unutar stambenih jedinica objekta.

“Formiranje rasterskog paterna na fasadi uz upotrebu opeke sive boje na savremen način jeste indirektan oblikovni osvrt na veliko stambeno naselje u neposrednoj blizini.” – kaže Aleksandar Lukić za naš portal.

Takođe, bilo je potrebno dati određen savremeni akcenat objekta, što je učinjeno pozicioniranjem naizmenično prepuštenih konzolnih terasa sa jugoistočne strane objekta koji svojim oblikom i pozicijom prave otklon od pravilnog rastera na fasadi.

“Ovakav tip terasa čine izlazak iz zatvorenog stambenog prostora u spoljašnji na nivou stambene jedinice,  u potpunosti opravdanim.” – dodaje arhitekta.

Formiranje rasterskog paterna na fasadi uz upotrebu opeke sive boje na savremen način; Foto: Aleksandar Lukić

Aspekt energetske efikasnosti

S obzirom da je bitan zahtev klijenta bio energetska efikasnost, prilikom gradnje objekta je korišćen termoizolacioni blok za zidanje fasadnih i pregradnih zidova uz upotrebu ploča kamene vune kao termoizolacione obloge fasade.

“Krov objekta je ravan neprohodan, te smo se prilikom projektovanja i gradnje koristili sistemom neprohodnih ravnih krovova proizvođača Sika kako bismo dobili kvalitetno i trajno rešenje.” – kaže autor objekta.

Fasadna stolarija objekta je izrađena od proizvođača Rehau, antracit sive boje.

U unutrašnjosti objekta (stambenom prostoru) korišćeni su savremeni materijali i obloge. Tako je, na primer, parket od hrasta proizvođača Tarkett, a keramičke pločice su Tilezza.

Najveći izazov u izvođenju jeste bio da se velika pažnja posveti detaljima; Foto: Aleksandar Lulić

Investitor jeste formirao svoje zahteve, ali je arhitekta odlučio na koji način će se zahtevi klijenta ostvariti.

Najveći izazov u projektovanju jeste da se na najbolji mogući način iskoriste parametri predviđeni Planom generalne regulacije Šapca, na način da se formira što veća korisna površina objekta sa jedne strane, a da se sa druge strane isplanira savremen objekat koji bi formirao drugačiji pravac planiranja u odnosu na onaj koji možemo da vidimo u Šapcu. Klijent i investitor jeste formirao svoje zahteve, ali je ovom prilikom zanimljivo što je arhitekta odlučio na koji način će se zahtevi klijenta ostvariti.

S obzirom na to da je u svom konstruktivnom sistemu, objekat prilično jednostavan za izvođenje, najveći izazov u izvođenju jeste bio da se velika pažnja posveti detaljima, odnosno da svaki detalj bude izveden prema projektu, što na kraju odluči da li sama arhitektura ima vrednost kako je i zamišljena.

Grafički prilozi

Osnova tipskog sprata
Osnova tipskog sprata

Faktografija:

  • naziv objekta:  STAMBENO-POSLOVNI OBJEKAT
  • mesto: Šabac, Ulica Ćirila i Metodija 9
  • klijent: GD „Luna-Stan“
  • autor:  PRAKSA59 / Aleksandar Lukić
  • godina projektovanja: 2019.
  • godina izgradnje: 2020-2021.
  • površina: 870 m2
  • spratnost:  P+2
  • fotografija: Aleksandar Lukić
  • izvođači: GD „Luna-stan“

 

Odabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *