Autorka projekta je Milena Zindović iz biroa MZ Studio; Foto: Đorđe Đerić
Domaći projekti

Sunce kao inspiracija za novi plato šabačkog Velikog parka

Na mestu starog betonskog postamenta nikao je prostor zamišljen tako da atmosferu leta i Mediterana prenese i u najveći grad u Mačvi. 

U sklopu rekonstrukcije Velikog parka u Šapcu, započete 2016. godine, posebnu pažnju privlači novi plato sa fontanom i polukružnom pergolom koji je, iako izgrađen lane, već postao omiljeno okupljalište Šapčana svih generacija.

Ovaj projekat arhitektonski potpisuje Milena Zindović iz beogradskog biroa MZ Studio, koja u razgovoru za naš portal navodi da je kružni plato kao takav bio formiran u prethodnom projektu rekonstrukcije, koji je bio realizovan pre više decenija.

„To je bio asfaltiran prostor sa fontanom u centru i polukružnom cvetnom lejom. Nažalost, ta fontana je u nekom trenutku zatvorena i zabotenirana, sva tehnika uklonjena, i ostala je kao izdignut betonski postament, dok je cvetna leja je ostala oko nje“, navodi autorka.

Pročitajte još na Gradnja.rs:

Snimak platoa iz ptičje perspektive; Foto: Đorđe Đerić

Galaksija Velikog parka

Dizajn platoa, dodaje Zindović, deo je šireg konteksta novog koncepta za Veliki park, gde je park posmatran kao jedinstvena gradska celina. Na tom konceptu radio je tim šabačkih umetnika i arhitekata koji su, osim naše sagovornice, činili Katarina Dubljanin, Igor Marsenić, Marijana Vasić, Marko Gavrilović i Slobodan Arsenović.

Kao rezultat prethodne analize postojećih parkovskih prostora i infrastrukture, kao i istorije nastanka jedinog gradskog parka u Šapcu, predložen je koncept „brendiranja“ jedinstvenog prostora Velikog parka kao skupa raznolikih postojećih i novih ambijenata koji će takođe imati jedinstven i prepoznatljiv karakter.

Iz postojećeg specifičnog dizajna parka kao mreže kružnih i polukružnih platoa povezanih stazama, proistekao je i predloženi jedinstveni karakter: Galaksija Velikog parka. U okviru „Galaksije Velikog parka“ prepoznati su, potom, specifični ambijenti kojima su takođe dodeljeni astronomski karakteri: Mesec, Sunce, Mlečni put, Kometa, Planeta igre i sl.

Mapa sazvežđa kao polazna tačka rekonstrukcije parka

Ideja je bila preneti atmosferu i ambijent leta, mediteranskog odmora pored vode.

Zbog nižeg drveća i rastinja u zelenim površinama koje ga okružuju, kao i zbog svoje veličine, plato je prilično osunčan tokom celog dana, te mu je u konceptu Galaksije Velikog Parka dodeljen karakter „Sunca“, što je postalo i inspiracija za njegov dizajn.

„Prilikom dizajna suncem inspirisanog prostora u parku, ideja je bila preneti atmosferu i ambijent leta, mediteranskog odmora pored vode, opuštenog prostora za upijanje sunčeve toplote„, kaže Zindović.

Nova fontana zamišljena je tako da omogući kontakt sa vodom i u prostor uvede zvučnu senzaciju žubora tekuće vode kao umirujući aspekt, za razliku od uobičajenog, ali glasnog i uznemirujućeg, zvuka vodopada koji proizvode mnoge savremene fontane.

Zvučna senzacija žubora tekuće vode kao umirujući aspekt nove fontane; Foto: Đorđe Đerić

Arhitektonski kontekst

Iz prostora platoa sagledavaju se okolne ulice i visoki stambeni blokovi koji okružuju park. S obzirom i na raznolike tipologije i na vreme u kome su se okolni blokovi gradili, nema jedinstvenog arhitektonskog konteksta na koji je bilo potrebno ugledati se, navodi autorka za Gradnja.rs.

Sa druge strane, dodaje, sam park i njegovi stari ili rekonstruisani prostori daju određeni arhitektonski kontekst, i potrebu da se različiti ambijenti donekle ipak povežu, oblikovno ili kroz materijalizaciju, kako bi se očuvao ili čak i pojačao osećaj celine u Velikom parku.

U dizajnu platoa sa fontanom ovo je postignuto na dva načina. Najpre, u odabiru dimenzije popločanja, Zindović se odlučila za sitne kocke od behatona, koje se po dimenziji i osećaju dobro povezuju sa popločanjem od granitnih kocki, koje je iskorišćeno na platou sa fontanom koji se nalazi u starijem delu parka.

Sitne kocke od behatona korišćene su za popločanje platoa; Foto: Đorđe Đerić

Pergola je segmentirana i delimično pokrivena u trijangulisanoj geometriji, koja evocira jedra i brodove, i nastavlja mediteransku temu platoa.

Drugi element povezivanja sa kontekstom samog parka jeste polukružna pergola koje se povezuje sa polukružnom klasičnom kolonadom koja simbolizuje ulaz u park iz pravca centra grada. Nova pergola je neka vrsta savremenog pandana kolonadi na ulazu, i tako vizuelno i simbolički definiše prostor koji zauzima Veliki park.

Pergola je segmentirana i delimično pokrivena u triangulisanoj geometriji, koja evocira jedra i brodove, i nastavlja mediteransku temu platoa, dok ispod nje nastaje delimično natkriven javni prostor koji se može koristiti za različite događaje i dešavanja u parku.

„Dizajn pergole uvodi i potreban vertikalni element u parterno rešenje platoa i fontane, i predstavlja vizuelni atrakter koji se sagledava i iz okolnih ambijenata“, napominje naša sagovornica.

Delimično natkriven javni prostor može se koristiti za različite događaje u parku; Foto: Đorđe Đerić

Fontana je izvedena od natur betona, a njen vodeni tok okružen je drvenim klupama.

Popločanje je izvedeno od behatona dimenzije 10×10 u dva različita tona, stvarajući oblike koji naglašavaju kružni motiv, karakterističan za prostore Velikog parka. I u drugim delovima parka korišćene su sitne kocke – granitne ili od behatona, u popločavanju plato i staza, što dodatno doprinosi povezivanju raznolikih ambijenata koji sačinjavaju Galaksiju Velikog parka.

Fontana je izvedena od natur betona, a njen vodeni tok okružen je drvenim klupama, čija tekstura stvara kontrast sa brutalističkom konstrukcijom fontane i okolnim popločanjem. Drvena sedišta postavljena su na različitim visinama i različitih su širina – prateći kontinualni pad vodenog toka, i omogućavaju različitim uživaocima direktan kontakt sa vodom.

Voda u fontani ima kružno kretanje, a pokrenuto dno od krupnih rečnih oblutaka stvara potok čiji tihi žubor ispunjava prostor. To omogućava osećaj privatnosti, odmora i opuštanja u javnom prostoru, koji obično povezujemo sa glasnom dečijom igrom sa obližnjeg dečijeg igrališta ili fudbalskog terena, navodi autorka.

Dizajn platoa upotpunjuje čelična pergola čija polukružna forma vizuelno naglašava obližnji kraj/početak parka.

Polukružna forma pergole vizuelno naglašava kraj, oodnosno početak parka; Foto: Đorđe Đerić

Zeleno ostrvo u središtu fontane

Sam plato osim žardinjere sa cvećem nije imao drugog zelenila. Sve okolne zelene površine nisu ni na koji način poremećene, niti se zadiralo u njih. Na samom platou, u središtu fontane, formirano je novo zeleno ostrvo.

„Nisam sigurna koliko se površinski razlikuje od prethodne žardinjere sa cvećem, ali se značajno razlikuje u mogućnostima i funkcionalnosti„, napominje autorka za naš portal.

Naime, kako dodaje, centralno zeleno ostrvo nije žardinjera – radi se o prirodnom tlu i u ovom prostoru predviđena je sadnja tri nove sadnice bora. Sadnjom drveća u centralnom delu platoa obezbediće se dodatni prirodni hlad za boravak oko fontane.

Centralno ostrvo nalazi se na prirodnom tlu; Foto: Đorđe Đerić

Nismo bili uključeni u izvođenje niti nadzor ali su zadovoljna postignutim rezultatom.

Kako navodi Zindović, realizacija projekata u javnom prostoru uvek je izazov, pre svega zbog specifičnosti saradnje sa javnim sektorom.

„S obzirom na to da se radi o javnim sredstvima, uvek postoje velika ograničenja budžeta i potreba da se maksimalno optimizuje izbor materijala, način izvođenja i sve što može da utiče na cenu realizacije, a da se opet očuva integritet originalne ideje od koje smo krenuli“, napominje ona i dodaje:

„MZ Studio je za Grad Šabac izradio idejni projekat i projekat za izvođenje ovog prostora, ali nismo bili uključeni u izvođenje niti nadzor. U tom smislu sam zadovoljna postignutim rezultatom iako se on desio potpuno bez naše kontrole i uticaja – to govori da je projektna dokumentacija bila dovoljno detaljno urađena“.

Realizacija projekata u javnom prostoru uvek predstavlja izazov; Foto: Đorđe Đerić

Fontana privlačna i životinjama

Prema onome što je naša sagovornica videla na licu mesta, i što je, kako dodaje, izuzetno raduje, jeste to što prostor koriste zaista različite grupe građana – tu se okupljaju i deca, i stariji, i mladi na rolerima ili biciklima, i mame sa decom u kolicima, i građani sa svojim ljubimcima, i za svakog ima ponešto. „Žubor i blizina vode definitivno privlači korisnike“, zaključuje ona.

Inkluzivnosti prostora doprinosi koncept sedenja oko fontane jer njegova promenljiva visina omogućava da se različiti korisnici tu osećaju udobno. Na primer, kaže autorka, manja deca vole da koriste niže postavljene klupe koje im više odgovaraju po visini, što je takođe retka pojava u našim javnim prostorima.

Sam vodeni tok fontane privlači i životinje u letnjim mesecima – u fontanu sleću ptice i utrčavaju psi, tražeći osveženje.

„Zaista se nadam da će se realizovati i planirana sadnja drveća u zelenom ostrvu što bi dodatno doprinelo da fontana bude prijatno mesto za okupljanje. Takođe se nadam i očekujem da u toku vremena i pergola zaživi kao specifičan ambijent za događaje u parku“, kaže na kraju za Gradnja.rs Milena Zindović.

Novi plato u parku nudi „za svakog po nešto“; Foto: Đorđe Đerić

Grafički prilozi

Radna mapa
Radna mapa
Osnova
Osnova
Preseci
Preseci

Foto-galerija

Autorka projekta je Milena Zindović iz biroa MZ Studio; Foto: Đorđe Đerić
Autorka projekta je Milena Zindović iz biroa MZ Studio; Foto: Đorđe Đerić
Centralno ostrvo nalazi se na prirodnom tlu; Foto: Đorđe Đerić
Centralno ostrvo nalazi se na prirodnom tlu; Foto: Đorđe Đerić
Centralno ostrvo nalazi se na prirodnom tlu; Foto: Đorđe Đerić
Centralno ostrvo nalazi se na prirodnom tlu; Foto: Đorđe Đerić
Snimak platoa iz ptičje perspektive; Foto: Đorđe Đerić
Snimak platoa iz ptičje perspektive; Foto: Đorđe Đerić

Faktografija

 • naziv projekta: Plato sa fontanom u Velikom parku
 • mesto: Šabac
 • investitor: Grad Šabac
 • autori projekta: Milena Zindović (Arhitektonski studio “MZ Studio”)
 • godina projektovanja: 2020.
 • godina izgradnje: 2021.
 • površina:  1.235 m2
 • izvođači: Mašinokop d.o.o. (građevinski radovi), Naturalist d.o.o. (hidromašinske instalacije i fontanska oprema)
 • fotografija: Đorđe Đerić

Izabrali smo za vas…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

 1. miki

  fantastično! oduševljen sam, sve pohvale

Ostavite odgovor

Obavezna polja *