18.107 pregleda; Render: N-Martin
Domaći projekti

Kod Požege niče kuća na temeljima stare prilagođena životu savremene porodice na selu

Ova kuća za tročlanu porodicu gradiće se na mestu starog trošnog objekta sazidanog sa prve polovine 20. veka i u potpunosti je prilagođena životu na selu. 

Stanovanje u porodičnoj kući, u selu ili u prirodi, postaje sve popularnije. Iako je reč o uzlaznom trendu, arhitekte pažljivo proučavaju želje klijenta kako bi za njihove potrebe uspele da osmisle odgovarajući stambeni okvir. U tim nastojanjima – neke su više, a neke manje uspešne.

Zanimljiv primer savremene arhitektonske prakse i interpretacije internacionalnog stila jeste porodična kuća čija je izgradnja planirana u selu nadomak Požege.

Umesto stare trošne porodične kuće sa prve polovine 20. veka trebalo je osmisliti novu savremenu kuću za tročlanu porodicu i život na selu. Dakle, kuća nije vikendica već prilagođena životu savremene porodice u seoskom ambijentu“, ističe Nikola Martinović za naš portal.

Osnovu kuće čini podrum koji je namenjen pravljenju i čuvanju zimnice; Render: N-Martin

Orijentacija i pozicija sadržaja prati raspored pomoćnih prostorija na imanju.

Ukupna površina kuće iznosi 150 kvadratnih metara. Položaj objekta zamišljen je tako da isprati prirodni pad terena. S tim u vezi, u oblikovanju i nameni značajan element čini podrum – koji je projektovan za potrebe pripreme i čuvanja zimnice. Kako je reč o postamentu, podrumska etaža je u potpunosti obložena prirodnim kamenom u nepravilnom slogu.

U kompoziciji kuće jasno se uočavaju dve funkcionalne celine. Prvi deo čini dnevna soba sa integrisanom kuhinjom i trpezarijom, dok se u drugom volumenu nalaze tri spavaće sobe i servisni blok. Dve celine spojene su specijalizovanim prostorom za kretanje.

Kuća je razuđene osnove i sastoji se od više grupisanih volumena; Render: N-Martin

Principi moderne arhitekture i dizajna

Pozicija i orijentacija osnovnih volumena vršena je prema pratećim sadržajima na imanju. Naime, sklopu imanja se nalaze štala, staja za stoku, radionica, pekara (naziv za deo u kome e priprema hrana na drva), garaža za mehanizaciju, voćnjak i pašnjak. Nova kuća predstavlja središte ovog gazdinstva.

Dominiraju beli, jasno naznačeni volumeni, dok forma jednoznačno prati funkciju. Naime, iako se nalazi u seoskoj sredini i okruženju niskog stepena izgrađenosti, kuća po svom oblikovanju ne prati tradicionalnu arhitekturu već se vodi principima moderne arhitekture i dizajna.

U izgradnji kuće planirani su savremeni materijali kao što je termoblok; Render: N-Martin

Kuća je u potpunosti prilagođena životu savremene porodice na selu.

Savremeni materijali

Izgradnja kuće planirana je od savremenih materijala. Konstruktivni sistem je skeletni od armiranog betona, dok su fasadni zidovi od termobloka. Na ovaj način postignut je visok nivo ekonomičnosti u izgradnji, ali i visok standard energetske efikasnosti.

Arhitekte su se odlučile za ALUMIL stolariju. Reč je o primeni balkon-vrata koje se pružaju celom spratnom visinom i pružaju mogućnost neposrednog povezivanja spoljašnje i unutrašnjeg prostora, ali i prirodnu ventilaciju svake prostorije.

Najvećim delom planirana je kontaktna fasada, a deo objekta biće obložen drvetom. Oko objekta planiran je i sistem staza koji će biti pokriven betonskim pločama.

Oko objekta je planiran sistem staza i otvorenih terasa; Render: N-Martin

Primereno ili neprimereno?

Ono što je posebno zanimljivo jeste činjenica da se arhitekta opredelio za krov blagog nagiba, a za čije pokrivanje je planiran rebrasti lim. Iako atraktivna, kuća u svemu odstupa od balkanske vernakularne arhitekture.

Internacionalni stil večiti je izvor motivacije za savremene arhitekte. Kuća u Nišu, Sremskoj Kamenici i Šapcu neki su od slikovitih i istaknutih primera savremene arhitektonske prakse u Srbiji.

Ali, da li je u slučaju porodične kuće u blizini Požege reč o primerenoj ili ne primerenoj arhitekturi za ovo geografsko podneblje – ostaje otvoreno pitanje za diskusiju.

Faktografija

 • naziv objekta: Porodična kuća, okolina Požege
 • mesto: Okolina Požege
 • klijent: Tročlana porodica
 • autori projekta: N-MARTIN Arhitektonski Studio
 • godina projektovanja: 2021
 • godina izgradnje: 2022.
 • površina: 150 m2
 • spratnost: prizemlje i sprat

 

Pogledajte još projekata istog autora:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

9 komentara

 1. Sasa

  Vernakularna – novi izraz za tradicionalna? Nova rec sa poznatim znacenjem. Cemu to?
  Odavno smo postali Englezi i bez toga…

 2. Sasa

  Mogao bi da stavi svoje zvanje, pa da znamo ko nam pise, a ne menadzer, meni licno menadzer nista ne znaci, sarena laza. Strucnjak iz oblasti viseporodicnog stanovanja, a menadzer – sta to znaci, da li je strucnjak za prodaju, marketing, ili za projektovanje?

 3. PANTA

  A cena cista sitnica, jedno 50.000e…

 4. Bojan

  Kuca je lepa ali joj nije mesto na selu.

 5. Goga

  Kakav ravan krov,u području gde snegovi znaju biti i do metar na kosom krovu.ili je možda predvideo grejanje istog.I još lim,koliku debljinu taj lim treba imati,da primi teret snega.Jesam za savremeno projektovanje,al taj projektant je daleko od načina i uslova života u selu.
  Čist promašaj!

  1. Aleksa Pufta

   Htedoh isto da napisem ali nema potrebe.
   Volim i ja moderne, ravne linije, velike staklene povrsine u dnevnom boravku ali nije podneblje za to.

 6. ISKUSAN

  U zonama snega i mraza se ne rade blgi nagibi, pogotovu ne sa atikom. Neiskustvo ne abolira projektanta kad procuri. A procuriće kad-tad. Čestitke kolegama za dizajn.

Оставите одговор

Obavezna polja *