Građevinarstvo, Izdvojeno

Kuća koja zarađuje 100 evra mesečno prodavajući struju

Ova kuća u Koloradu je prava mala elektrana! Višak električne energije koju ona proizvede vraća se u mrežu čime ova kuća zarađuje novac.

Svako bi voleo da živi u kući koja mesečno donese sto evra od viška energije, međutim da bi se to postiglo potrebna su velika ulaganja. Ovaj objekat u Koloradu urađen je po LEED Platnium standardu, ima Energy Star 3.0 sertifikat a sve zahvaljujući projektu koji je u potpunosti odgovara najstrožijim zahtevima energetske efikasnosti.

kuca-zaradjuje-100-evra-03

Iako kuća deluje tradicionalno, ona je zapravo pravo malo inženjersko remek-delo jer je svaki aspekt njenog oblikovanja pažljivo osmišljen u smeru štednje energije. Osnovu energetskog sistema čini solarni sistem snage čak 10.2 kW koji je postavljen na krovu kuće i orijentisan tako da se maksimizuje njegov učinak. Naravno, ovakav sistem ne bi bio dovoljan da kuća nije izolovana po najvišim Energy Star standardima, piše Inhabitat.

kuca-zaradjuje-100-evra-04

Delovi kuće s velikim prozorima orijentisani su ka jugu tako da je sunčevi zraci preko zime greju, a preko leta ne dolazi do velike osunčanosti.

kuca-zaradjuje-100-evra-05

Kišnica se preko krova slika u oluke koji potom vodu vode u rezervoare smeštene u podrumu.

kuca-zaradjuje-100-evra-07

Kompletna rasveta u kući je LED tako da je potrošnja struje za osvetljenje svedena na aspolutni minimum.

kuca-zaradjuje-100-evra-02

Korisnici ove simpatične kuće u Koloradu imaju toliko viška elektične energije da su na kraju kupili i električno vozilo. I posle svakodnevnog punjenja baterije automobila i dalje ostaje viška struje koja se vraća u mrežu i prodaje po utvrđenoj tarifi.

kuca-zaradjuje-100-evra-06 kuca-zaradjuje-100-evra-08 kuca-zaradjuje-100-evra-09 kuca-zaradjuje-100-evra-19

Pogledajte i ovu kuću koja ima dovoljno struje i za komšiju.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *