Izvođenje

Novi robot zida opekom tri puta brže od zidara

Koji investitor ne bi voleo da ima na svom gradilištu zidara koji radi tri puta brže od norme? Doduše, radnici neće baš biti oduševljeni ovakvom konkurencijom…

Mašine će po svemu sudeći zameniti i zidare na gradilištu. Naime, SAM (Semi-Automated Mason) je robot zidar osmišljen u laboratorijama renomiranog MIT-a, koji zida zid tri puta brže nego živi kolega. Robot, kojeg ćemo u ovom tekstu zvati Sima, sam nanosi malter u potrebnoj debljini po svim željenim stranama opeke i ređa je po projektu u milimetar precizno.

Ipak Sima nije savršen. Naime, uz njega radi i živa konkurencija koja postavlja robota, nadgleda ga, ali i, što je najvažnije, postavlja opeku na problematičnim mestima, poput uglova. Uloga živog kolege je i da se brine o estetici izidanog zida.

Sima je veoma pametna mašina, pa ovaj robot zna da radi po CAD projektu ali i da ga prilagođava uslovima na gradilištu. Sima zna čak i da da lični pečat zidu tako što će na njemu iscratati logo ili napraviti mustru tako što će utisnuti opeku za jedan centimetar.

Po projektu, prozor treba da stoji, na primer, na 70 centimetara od stuba ali to u praksi baš nije tako jednostavno. Zidari znaju kako da „ispeglaju“ taj problem a mi smo napravili robota koji će takođe znati da rešava ovakve situacije u hodu.

– kaže Scott Peters iz MIT-a.

Zidar može da postavi od 300 do 500 cigli dnevno dok Sima može da postavi od 800 do 1.200. Ipak, Sima je dizajniran tako da ne zameni u potpunosti ljude već da unapredi njihov rad. Izgleda da je suživot ljudi i robota zaista moguć…

Naravno, ovo nije prvi robot zidar o kojem smo pisali na našen sajtu. Pogledajte konkurenta iz Australije koji zida celu kuću za dva dana ili Ciriškog Fabricatora koji uči na gradilištu a tu je i RobMade koji zida neverotne fasade.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. bele

    i onda se cude zasto narod nema posla…

  2. egx

    Nije tacno… imace posla oni koji su konstruisali, kao i oni koji ce proizvoditi te robote… a oni koji su (dok su se drugi obrazovali) sedeli ispred TV-a i gledali farmu i parove i velikog i malog brata, e oni ce da idu u Yuru i da rade u pelenama sta treba…

Ostavite odgovor

Obavezna polja *