Mark Pivac, inženjer iz Australije, osmislio je robota koji obavlja operaciju automazivanog zidanja zidova na gradilištu.

Iako je tehnologija građenja značajno napredovala, neki poslovi na gradilištu se i dalje obavljaju ručno ne samo kod nas već i u svetu. To se posebno odnosi na spori i naporni posao zidanja. Kako bi unapredio i ubrzao proces građenja, Mark Pivac je osmislio robota koji će zameniti zidare.

hardian-zidanje-opekom-1

Hadrian je robot koji za sat vremena može da položi hiljadu cigli a u roku od dva dana može da izida čitav kostur kuće. Za razliku od majstora na gradilištu, robot može da radi i danju i noću, bez prestanka. A pritom mu ne treba pivo… samo struja. 😉

hardian-zidanje-opekom-2

Hadrian koristiti trodimenzionalne CAD crteže kako bi postavljao opeku na tačno predviđeno mesto. Zahvljujući naprednom softveru, robot može i da reže opeku i postavlja je u zadatom preklopu. Hadrian je opremljen i 28-metarskom rukom kojom postavlja malter po utvrđenoj recepturi.

hardian-zidanje-opekom-3

Razvoj Hadriana je do sada koštao pet miliona dolara a njegova komercijalizacija za početak očekuju u Australiji dok bi kasnije treba da krene da zida i u ostatku sveta.

Pogledajte i kako radi robot s dijamantskim sečivom seče mermer.