Izvođenje

Robot koji umesto zidara postavlja opeku

Mark Pivac, inženjer iz Australije, osmislio je robota koji obavlja operaciju automazivanog zidanja zidova na gradilištu.

Iako je tehnologija građenja značajno napredovala, neki poslovi na gradilištu se i dalje obavljaju ručno ne samo kod nas već i u svetu. To se posebno odnosi na spori i naporni posao zidanja. Kako bi unapredio i ubrzao proces građenja, Mark Pivac je osmislio robota koji će zameniti zidare.

hardian-zidanje-opekom-1

Hadrian je robot koji za sat vremena može da položi hiljadu cigli a u roku od dva dana može da izida čitav kostur kuće. Za razliku od majstora na gradilištu, robot može da radi i danju i noću, bez prestanka. A pritom mu ne treba pivo… samo struja. 😉

hardian-zidanje-opekom-2

Hadrian koristiti trodimenzionalne CAD crteže kako bi postavljao opeku na tačno predviđeno mesto. Zahvljujući naprednom softveru, robot može i da reže opeku i postavlja je u zadatom preklopu. Hadrian je opremljen i 28-metarskom rukom kojom postavlja malter po utvrđenoj recepturi.

hardian-zidanje-opekom-3

Razvoj Hadriana je do sada koštao pet miliona dolara a njegova komercijalizacija za početak očekuju u Australiji dok bi kasnije treba da krene da zida i u ostatku sveta.

Pogledajte i kako radi robot s dijamantskim sečivom seče mermer.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *