Izdvojeno, Izvođenje, Video

Kako se pravilno postavlja dekorativni kamen

Pogledajte naše video-uputstvo za postavku dekorativnog kamena na zid.

Dekoratvni kamen u enterijerima ne izlazi iz mode. Vole ga i dizajneri enterijera jer sa njim mogu da naglase zid ili jedan njegov deo. U ovom slučaju, prilikom dizajna enterijera odlučeno je da se na deo zida na koji se postavlja televizor postavi dekorativni kamen. Pogledajte kako je kamen zalepljen i, naravno, obratite pažnju na krajnji rezultat.

Video-uputstvo za postavku kamena na zid:

Priprema podloge za lepljenje kamena

Kako bi zaštitili postojeći parket, pre početka radova obavezno prekrijte podlogu kartonom i folijom. Majstori uglavnom ovu uslugu naplaćuju 1 evro po kvadratu.

Zid koji je već bio gletovan i okrečen priprema se tako što se sastruže sloj farbe u delu zida na koji se postavlja kamen a potom se četkom nanosi podloga. Podloga služi da se lepak bolje uhvati za zid. U ovom primeru korišćena je podloga Ceresit CN 94 koja pomaže boljem vezivanju lepka i kamena.

Pre početka lepljenja bitno je da se skine postojeća parket lajsna jer kamen treba da nalegne direktno na pod.

Postavka prvog reda kamena

Nakon definisanja šeme slaganja kamena, sve je spremno za postavku. U ovom primeru odlučeno je da se kamen slaže smaknuto za trećinu što znači da je drugi red smaknut u odnosu na prvi za trećinu širine listele.

Lepak treba pripremiti prema uputstvu proizvođača. Ovde je korišćen cementni lepak, Sika Ceram 220. Lepak se nanosi na zid nazubljenom gletaricom. Za početak, lepak nanesite na deo zida za prva dva, tri reda…

Vrlo je bitno pravilno postaviti prvi red listela pošto će ostali redovi pratiti upravo njega. Nakon postavke prve dve, tri ploče, proverite horizontalnost libelom. Ukoliko je potrebno, dodajte kliniće kako biste dobili idealno ravan pravac.

Nastavljamo u visinu

Nakon postavke celih listela prvog reda, nastavite slaganje drugog reda, naravno bez fuga. Listele kao što smo definisali ranije, smo smakli za jednu trećinu širine listele.

Nakon drugog, postavite i treći red… U međuvremenu, obavezno proveravajte vertikalnost ivice zida postavljajući libelu vertikalno uz sva tri reda. Koliko je važna horizontalnost tolika je bitna i vertikalnost ivice zida od kamena.

Ukrajanje kamena

Došao je red na ukrajanje listela na rubnim delovima. Izmerite tačno potrebnu dužinu, grafitnom olovkom obeležite na kamenu meru i brusilicom je pažljivo isecite. Zalepite isečenu listelu na njeno mesto. Ukoliko se lepak osušio ili ga ima malo, dodajte još lepka, i pažljivo pričvrstite listelu na zid.

Višak lepka odstranite špaklom. Vrlo je bitno da se višak lepka ne vidi jer u suprotnom će zid delovati neuredno.

Istim postupkom nastavite sve do plafona.

Listele na mestima zida gde dolaze utičnice isecite na tačnu meru utičnice.

Kamen je lep pod svetlom

I tako je dobijen zid u kamenu koji odlično izgleda u svakom enterijeru. Nije tako komplikovano, zar ne? Ne zaboravite da kamen svoju lepotu ističe pod dobrim osvetljenjem. Upravo zato reflektori ili spot svetla koja obasjavaju vaše parče zida s kamenom doprineće da on ispliva u prvi plan.

Primeri dekorativnog kamena u enterijeru

Na sledeće tri fotografije možete videti uspešne primere postavke dekorativnog kamena u enterijeru po projektu dizajnera enterijera Sonje Brstine.

Primer 1- prirodni kamen u niši zida osvetljen indirektnim osvetljenjem

Primer 2 – prirodni kamen osvetljen spotovima

Primer 3 – prirodni kamen osvetljen LED trakom

Cena dekorativnog kamena

Cena dekorativnog kamena od gipsa kreće se od 20 do 40 evra/m2 i isporučuju se u listelama. Kamen koji je u ovom konkretnom primeru postavljen košta 30 evra po kvadratu. Ukoliko se odlučite za prirodni kamen, budite spremni da izdvojite više novca jer cene idu i do 100 evra/m2.

Cena postavke kamena

Za lepljenje kamena potrebno je izdvojiti od 8 do 10 evra/m2. U ovu cenu uključen je sav potreban materijal za lepljenje. Naravno, ako zasučete rukave i pratite naše uputstvo možete uštediti na ovoj stavci. Srećan rad!

Foto: Gradnja.rs, Relja Ivanić, Marko Poplašen

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Kata

    Tesko cete naci za 8-10 evra sa materijalom majstora.Uglavnom lep text!

  2. Kaljevic

    Prirodni materijali pogotovo kamen su odlican materijal za unutrasnju dekoraciju.Dobar tekst.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *