[UPDATE] Pogledajte sva studentska rešenja za kulturni centar na Novom Naselju ovde.

Novi Sad je proglašen Evropskom prestonicom kulture 2021. godine, a za tu priliku biće potrebno obnoviti stare i izgraditi nove objekte kulture.

Na YouTubeu je nedavno osvanulo idejno rešenje Kulturnog centra „Novo naselje“ koje su uradili Stefan Ristanić, Ivan Čanji i Đorđe Vukojičić, studenti Arhitekture s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Projekat je oivičen ulicama Bate Brkića – Seljačkih Buna – Braće Dronjak na Novom naselju, a karakteriše ga interesantan objekat valovite forme.

Idejno rešenje predviđa i uređenje zelenih površina sa drvoredima čije se krošnje reflektuju na staklenoj fasadi.

 

Objekat sa staklenom fasadom i talasastim krovom koji izlazi iz terena, pravi tri pregiba i vraća se u parterni nivo, dosta odstupa od arhitekture u okruženja Novog naselja, zapadnog kvarta grada, gde preovlađuju kubične stambene zgrade građene osamdesetih godina ali upravo to čini ovaj projekat zanimljivim i osvežavajućim.

Idejno rešenje predviđa i uređenje zelenih površina s bioskopom na otvorenom i drvoredima čije se krošnje reflektuju na staklenoj fasadi.

Naravno, ostaje da vidimo hoće li ovaj projekat uopšte ući u razmatranje za gradnju, a želja postoji. Inicijativu za gradnju kulturnog centra na Novom Naselju pokrenulo je udruženje Novo kulturno naselje koje se od 2014. godine aktivno bavi promocijom kulture, a naročito kulture mladih u kontekstu kreativnog izražavanja.

[UPDATE] Pogledajte sva studentska rešenja za kulturni centar na Novom Naselju ovde.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs: