Aktuelno

Predstavljeno rešenje valovitog kulturnog centra za Novi Sad 2021

[UPDATE] Pogledajte sva studentska rešenja za kulturni centar na Novom Naselju ovde.

Novi Sad je proglašen Evropskom prestonicom kulture 2021. godine, a za tu priliku biće potrebno obnoviti stare i izgraditi nove objekte kulture.

Na YouTubeu je nedavno osvanulo idejno rešenje Kulturnog centra „Novo naselje“ koje su uradili Stefan Ristanić, Ivan Čanji i Đorđe Vukojičić, studenti Arhitekture s Fakulteta tehničkih nauka u Novom Sadu. Projekat je oivičen ulicama Bate Brkića – Seljačkih Buna – Braće Dronjak na Novom naselju, a karakteriše ga interesantan objekat valovite forme.

Idejno rešenje predviđa i uređenje zelenih površina sa drvoredima čije se krošnje reflektuju na staklenoj fasadi.

 

Objekat sa staklenom fasadom i talasastim krovom koji izlazi iz terena, pravi tri pregiba i vraća se u parterni nivo, dosta odstupa od arhitekture u okruženja Novog naselja, zapadnog kvarta grada, gde preovlađuju kubične stambene zgrade građene osamdesetih godina ali upravo to čini ovaj projekat zanimljivim i osvežavajućim.

Idejno rešenje predviđa i uređenje zelenih površina s bioskopom na otvorenom i drvoredima čije se krošnje reflektuju na staklenoj fasadi.

Naravno, ostaje da vidimo hoće li ovaj projekat uopšte ući u razmatranje za gradnju, a želja postoji. Inicijativu za gradnju kulturnog centra na Novom Naselju pokrenulo je udruženje Novo kulturno naselje koje se od 2014. godine aktivno bavi promocijom kulture, a naročito kulture mladih u kontekstu kreativnog izražavanja.

[UPDATE] Pogledajte sva studentska rešenja za kulturni centar na Novom Naselju ovde.

Srodni članci na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

9 komentara

 1. Zabrinut

  Taj projekat je uradilo jos 30 grupa na tom istom fakultetu i skoro svaki je boljeg izgleda od ovog. Postavlja se pitanje zasto je samo ovaj dobio medijsku paznju?

  1. Igor Conic

   Zato sto je na YouTubeu 🙂

   Posaljite nam vase radove i mi cemo ih rado sve objaviti

 2. Zorana

  Pozdravljam predlog rešenja kulturnog centra Novog Sada 2021 na Novom Naselju, u stilu Zahe! ☺

 3. Nezabrinut

  Kao jedan od profesora mladića koji su ovo uradili, pre svega bih da im čestitam i poželim mnogo uspeha u daljem radu. Smatram sebe relevantnim da, kao priznati stručnjak u ovoj oblasti, Zabrinutog uverim da je ovaj rad među svim ostalim radovima bio onaj koji je na mene lično ostavio najjači utisak, upravo svojom originalnošću i trudom da ova animacija dobije sve detalje koje ima. Lepota je subjektivna kategorija, poštujem to što su se Vama drugi radovi dopali više, ali imavši uvid i u radove ostalih studenata, uveravam Vas da je ovaj rad odskočio kvalitetom, a o estetici neka svako sudi za sebe. Dragi studenti, moje čestitke još jednom, samo napred i ne obazirite se na zavist ljudi oko sebe, takvih će uvek biti.

 4. Student

  Kao student u generaciji sa autorima ovog projekta, a na osnovu komentara koje sam bio u prilici da cujem kao i na osnovu ocene koju je ovaj rad dobio, cisto sumnjam da je komentar Nezabrinutog istinit i bojim se da se neko lazno predstavlja…

 5. Amanzaman

  Dobro bre, ljudi, pa da li je moguće da ste toliko ljubomorni? Objavili vam rad kolega, budite srećni zbog njih! Umete li da se radujete tuđem uspehu ili samo da zavidite što je neko uradio nešto što vi niste? Kako se u sopstvenoj koži ne osećate glupo da ovako komentarišete, momci su se potrudili da neko sa strane vidi njihov rad, pa još im više svaka čast ako ovaj rad zaista nije bio među najboljima, a došao je do ovde. Umesto da vas to motiviše da i vi na isti ili sličan način dovedete svoje radove do javnosti, vi našli da pljujete po tuđem… Toliko primitivno i zavidno da nemam reči. To akademskim građanima, složićete se, stvarno ne stoji, ako to uopšte jeste. Gaženjem tuđeg uspeha nećete postići svoj, tako da zasucite rukave i promovišite sebe, a ne da pljujte po drugima što su oni, za razliku od vas, to uradili. Za svoje mesto svako mora da se izbori. A autorima ove animacije čestitke i za rad i za samo pokretanje ovako neke stvari. Svaka čast.

 6. Kolega

  Kao student u generaciji trebalo bi da te bude sramota da tako pricas o svojim kolegama, umesto da ti bude drago sto je neko pohvalio rad tvojih kolega, ti tako pricas o njima.

  Sramno je gde je nestala kolegijalnost….

 7. Jelena

  Uostalom, 19.6. objavljeni su i ostali radovi studenata sa istom temom zadatka, medjutim, za vecinu tih radova je najbolji komentar: No coment !!! ?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *