Aktuelno, Materijali

Cigla ojačana vunom i morskom travom

Da li bi tradicionalna cigla mogla da dobije novu budućnost? Dobre prognoze daju naučnici sa španskog Univerziteta u Sevilji i Univerziteta Strathclyde u Glazgovu, koji su kreirali otporniju i čvršću ciglu mešajući ih sa vlaknima vune i ekstraktima morske trave.

Po rečima autora Carmen Galán i Carlos Rivera, cilj je bio da se proizvede cigla „armirana“ vunom da bi se dobio kompozit koji je održiviji, netoksičan, koristi lokalne materijale i koji će poboljšati mehaničke karakteristike ovog građevinskog materijala za zidanje.

Dodavanjem vune i alginata (prirodni polimer koji se može naći u morskoj travi) naučnici su došli do iznenađujućih rezultata: Nova cigla je postigla 37 % bolju čvrstoću na pritisak od tradicionalne cigle od gline.

Ova vlakna povećavaju čvrstoću cigle smanjujući pore, skraćujući vreme potrebno za sušenje i samim tim povećava otpornost na savijanje.

Proizvodnja cigle i zagađenje životne sredine

Godišnje se u svetu proizvede oko 9 milijardi cigli, što dosta utiče na stepen zagađenja. Pravljenje cigle od urina i peska, o čemu smo već pisali, ili od vune i morske trave smanjuje emisiju štetnih gasova a pritom i povećava njihovu čvrstoću. Jedini realan problem jeste cena njigove proizvodnje.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *