Aktuelno

Arapi grade kulu na Velikom ratnom ostrvu

Kula od 218 metara uskoro će postati novi orijentir Beograda!

Projekat koji je dugo držan u tajnosti, konačno je prezentovan javnosti. Naime, kompanija Etiqsad Real Estate, poznata po gradnji luksuznih objekata i hotela širom sveta, dobila je zeleno svetlo za gradnju stambeno-poslovnog nebodera od 36 spratova na Velikom ratnom ostrvu u Beogradu na ušću Save u Dunav, tačno preko puta Kalemegdanske tvrđave.

Mini-elektrane na rekama

Iako je ovo ostrvo zaštićeno kao značajno prirodno dobro, gradnja kule je odobrena jer ona ima nultu emisiju CO2 i pritom je potpuna energetski pasivna. To znači, da će korišćenjem geotermalne energije iz bušotina dubine 675 metara ali i mini-elektranama na Savi i Dunavu dobijati potpuno čistu energiju.

Patka pupčanica i žuta čaplja, prepoznatljive ptice Ratnog ostrva, moći da se gnezde u vertikalnim baštama zgrade.

 

Naravno, u projektu se puno računa vodilo i o zaštiti flore i faune na Velikom ratnom ostrvu. Tako će u vertikalnim baštama zgrade biti izgrađeni džepovi gde će patka pupčanica i žuta čaplja, prepoznatljive ptice ovog ostrva, moći da se gnezde i hrane. Takođe, svo drveće zatečeno na građevinskom placu biće premešteno u lobi nove kule, tako da neće biti uništeno.

Izgradnjom čeličnog mosta, spojiće se Kalemegdan i Veliko ratno ostrvo ali će preko njega moći da idu samo vlasnici stanova i zaposleni u kompanijama koje svoje sedište budu imale u ovoj kuli visokoj 218 metara.

Predviđeno je da prvih 25 spratova kule bude rezervisano za poslovne prostore, dok će najviši spratovi biti namenjeni izgradnji luksuznih stanova. Penthaus na 36 spratu ovog glamuroznog oblakodera usred Beograda, prostiraće se na blizu hiljadu kvadrata, a njegova cena kretaće se oko 15 miliona evra.

Ogledanje Kalemegdana

Iako još nije objavljeno koji arhitektonski biro stoji iza projekta ove kule, jasno je da se radi o savremenom objektu koji će dominirati panoramom Beograda. Staklo na fasadi ima veliku refleksiju kako bi se stvorio efekat ogledala. Naime, ideja arhitekte je da se Kalemegdanska tvrđava ogleda u novoj zgradi kao njena projekcija u sadašnjosti i budućnosti, a sve u duhu Beograda 21. veka.

Izgradnja objekta površine 169.000 kvadratnih metara koštaće blizu 200 miliona dolara ali će njegova izgradnja biti delimično finansirana poštanskim markicama. Završetak izgradnje očekuje se na 1. aprila 2022. godine. Više fotografija budućeg objekta pogledajte ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. d.i.a.

  Nista besmislenije u zivotu nisam procitao…

 2. Vladimir

  Idite bre, smorio sam se ko dupe, i obrisite ovo jos ce neko da dobije ideju!

 3. Dzon snou

  1. april, a?

  Hahaha

 4. Maja

  Neopisivo mi je drago što je ovo prvoaprilska šala i neopisivo tužno što sam pomislila da je istinita vest obzirom ko je na vlasti.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *