Traži se arhitektonsko rešenje za novu zgradu bruto površine oko 22.000 m2 i oko 7.000 m2 garažnog prostora.
Konkursi

Ovih osam biroa prošlo je pretkvalifikaciju za proširenje ETF-a

Korak smo bliži realizaciji projekta koji obuhvata proširenje ETF-a, uključujući zajedničke objekte koje će koristiti svih pet fakulteta u kampusu i rehabilitaciju postojećih zgrada.

Danas je na Elektrotehničkom fakultetu održana prezentacija projektnog zadatka za idejno urbanističko-arhitektonsko rešenje proširenja ovog fakulteta za koji je početkom oktobra raspisan konkurs za pretkvalifikaciju.

Sledećih osam biroa su prošli pretkvalifikaciju:

 1. Dejan Miljković
 2. Dva Studio
 3. Teking, Niš
 4. Zabrskie Studio
 5. Studio 1×2 studio
 6. Institut za arhitekturu i urbanizam Srbije, Beograd
 7. Mapa Architects
 8. 4MIND

Kako je funkcionisao konkurs

Poziv je bio otvoren za sve zainteresovane arhitektonske biroe, a prijave za pretkvalifikaciju bile su otvorene do 18. oktobra 2021. godine. Potom je izabrano 8 takmičara koji sada imaju rok za podnošenje projekata do 15. februara 2022.

Šta tačno podrazumeva projekat proširenja

Projekat Kampusa Elektrotehničkog i tehničkih fakulteta u Beogradu obuhvata proširenje ETF-a, uključujući zajedničke objekte koje će koristiti svih pet fakulteta u kampusu i rehabilitaciju postojećih zgrada i opreme.

Predviđena bruto površina novih objekata biće veća od 20.000 m2 sa mogućnošću faznog razvoja. Ceo projekat obuhvata rušenje postojećih privremenih objekata, izgradnju novih objekata i spoljne infrastrukture, kao i rekonstrukciju postojećih objekata sa adaptacijom napuštenih prostora, poboljšanje bezbednosti, pristupačnosti i energetske efikasnosti, krovova, unapređenje sistema termotehničkih instalacija.

Ko je sve u projektu

Ova tehnička podrška sprovodi se u saradnji sa Jedinicom za upravljanje projektima Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, krajnjim korisnicima (ETF i ostala četiri fakulteta) i drugim zainteresovanim stranama, kao što su Univerzitetska biblioteka, Arhiv Srbije, EPS Elektrodistribucija, organi za planiranje i zaštitu kulturnog nasleđa Grada Beograda, NIPAC, CEB i Delegacija EU u Srbiji.

Aktivnosti projekta započete su 1. jula 2021. godine izradom Prostorno-programske  analize i početkom arhitektonsko-urbanističkog konkursa, sa planiranim trajanjem projekta od 16 meseci.

Ko finansira

Projekat se realizuje kroz donaciju koju finansira Evropska unija kroz Investicioni okvir za Zapadni Balkan (WBIF), dok će se radovi finansirati kroz kredit Razvojne banke Saveta Evrope. Projekat realizuje Hill IPF7 Int. Konzorcijum koji je ugovoren od strane Evropske investicione banke (EIB).

Izabrali smo za vas:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Dragan Marković

  Čestitam kolegama 👏👏

 2. Milos

  Ja ne znam kako ce tu da stane 20 000+ kvadrata? Sa srecom ovima sto su se prihvatili to da rade.

 3. ranko

  Javlja mi se ko će biti projektant! Ovaj sa prolaznom ocenom po rednom broju…
  Nije mi jasno zašto projekat ne radi Arhitektonski fakultet!!!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *