Traži se arhitektonsko rešenje za novu zgradu bruto površine oko 22.000 m2 i oko 7.000 m2 garažnog prostora.
Konkursi

Proširuje se ETF u Beogradu – Raspisan konkurs za pretkvalifikaciju

Traži se arhitektonsko rešenje za novu zgradu bruto površine oko 22.000 m2 i oko 7.000 m2 garažnog prostora.

Raspisan je konkurs za proširenje Elektrotehničkog fakulteta i kampusa tehničkih fakulteta u Beogradu. Rok za pretkvalifikaciju učesnika je 18. oktobar 2021. godine.

Pozivni konkurs za urbanističko i arhitektonsko idejno rešenje biće sproveden u okviru tehničke podrške Investicionog okvira za Zapadni Balkan (WBIF-IPF7) projektu nove zgrade Elektrotehničkog fakulteta (ETF) sa zajedničkim sadržajima tehničkih fakultete u Beogradu, koji realizuje Ministarstvo obrazovanja, nauke i tehnološkog razvoja Republike Srbije.

Novih 22.000 kvadrata

Elektrotehnički fakultet i kampus tehničkih fakulteta koji se nalaze pored Univerzitetske biblioteke „Svetozar Marković” i Arhiva Srbije biće prošireni – dobiće novi objekat od oko 22.000 kvadratnih metara i oko 7.000 kvadrata garaže. Tako će sa vrata skinuti dugogodišnji problem sa nedostatkom prostora od oko 15.000 kvadrata, zbog čega se časovi i ispiti na ETF-u organizuju u dve ili više smena, čak i u kasnim večernjim satima (do 22 časa) i u toku vikenda.

Potrebno je obezbediti fizičke veze i zajedničke prostore da bi se ove institucije povezale.

Osim toga, veliki deo raspoloživog prostora nalazi se u zgradama koje datiraju od 1932. do 1955. godine, uključujući 3.000 kvadrata privremenih objekata, i potrebna im je obnova kako bi se dostigli savremeni standardi bezbednosti, pristupačnosti, energetske efikasnosti, zaštite životne sredine i smanjili pre svega troškovi utroška energije za grejanje i hlađenje. Ove zgrade su u bloku od 59.000 kvadrata i dele zajedničko unutrašnje dvorište, sve su okrenute ka okolnim ulicama (Kraljice Marije, Karnegijevoj i Bulevaru kralja Aleksandra) i praktično nemaju direktnih unutrašnjih veza.

Zbog toga treba obezbediti fizičke veze i zajedničke prostore da bi se ove institucije povezale, navedeno je u tekstu pozivnog konkursa za urbanističko i arhitektonsko idejno rešenje nove zgrade ETF-a sa zajedničkim sadržajima i urbane obnove bloka tehničkih fakulteta u Beogradu: Mašinskog, Arhitektonskog, Građevinskog i Tehnološkog.

Zadatak konkursa

Zadatak konkursa je urbanističko rešenje za lokaciju površine oko 1 hektara slobodnog prostora u bloku i arhitektonsko rešenje za novu zgradu bruto površine oko 22.000 m2 i oko 7.000 m2 garažnog prostora.

Model konkursa

Na osnovu unapred definisanih kriterijuma, sekretarijat konkursa, WBIF-IPF7 tehnička podrška izabraće 8 arhitektonskih studija/timova i pozvati ih da učestvuju u konkursu za urbanističko i arhitektonsko projektovanje. Radovi će biti dostavljeni u potpunosti elektronskim putem, a žiri će raditi putem uživo i preko interneta. Predviđeno je da svaki tim dobije mogućnost da žiriju prezentuje svoj rad.

Nagrade

Ukupni nagradni fond konkursa iznosi 45.000 evra.

 • Prva nagrada: 15.000 evra
 • Druga nagrada: 9.000 evra
 • Treća nagrada: 6.000 evra.
 • Ostali takmičari će dobiti ekvivalentnu naknadu za pokrivanje troškova pripreme projekta, u iznosu od 3.000 evra.

Pored novčane nagrade, prvonagrađeni autorski tim će zaključiti i ugovor za projektovanje. Ugovor za projektovanje će se odnositi na razradu idejnog rešenja, izradu idejnog projekta, i mogućno, izradu urbanističkog projekta i plana parcelacije, u zavisnosti od izmene planskih uslova. Na osnovu tih podataka biće precizno utvrđen obim projektantskih usluga i svi ugovorni uslovi će biti deo predočeni odabranim timovima kroz konkursnu dokumentaciju.

Žiri

Žiri će imati 5 članova, od kojih je troje nezavisnih arhitekata i dva predstavnika Promotera i korisnika. Članovi žirija biće:

 • Zorica Savičić, arhitekta iz Beograda, koja je izradila prostorno-programsku analizu i izradila projektni zadatak,
 • Branislav Redžić, arhitekta iz Beograda,
 • Igor Grozdanić, arhitekta iz Sarajeva,
 • dr Darko Đukić, menadžer projekta u Kancelariji za upravljanje javnim ulaganjima,
 • predstavnik Elektrotehničkog fakulteta.

Stručnu savetodavnu podršku žiriju će pružati i predstavnici Urbanističkom zavoda Beograda i Zavoda za zaštitu spomenika kulture Beograda, koji su učestvovali u pripremi konkursnih uslova.

Rokovi

 • Prijave za pretkvalifikaciju biće otvorene do 18. oktobra 2021. godine u 12.00 časova.
 • Izbor 8 takmičara biće završen do 22. oktobra 2021. godine u 16.00 časova, kada će odabrani takmičari biti obavešteni o izboru i dobiti kompletan takmičarski program sa uslovima za učešće i dodelu ugovora.
 • Rok za podnošenje projekata je 15. februar 2022.

Prijava:

Poziv je otvoren za sve zainteresovane arhitektonske biroe i objavljen je na veb stranici Udruženja arhitekata Srbije. Dodatne informacije u vezi potrebnih kvalifikacija, kriterijumima odabira takmičara, kao i postupku prijave zainteresovani biroi mogu pronaći u Pozivu za pretkvalifikaciju.

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

3 komentara

 1. Zoran

  Mislim da bi za ovakve konkurse žiri obavezno trebao da ima više članova.

  1. Ranko Radovic

   Niko iz žirija nije sa fakulteta u Beogradu. To je sumnjivo 🤔

   1. Zoran

    nije to bitno, koliko je bitno da ovakav poduhvat ne bude bas bas na veliko odradjen.
    Hocu reci – pa nije to mala stvar (nisu ni ostale ) ali samo ovaj ziri nije dovoljno bitan za ovakav projekat.
    To bih ja potpisao i krvlju., znas ono – zasecem ja – zasece taj neko drugi…
    Dosta je bilo za sva vremena da se ovekve stvari odradjuju kao da su na marginama. Ljudi moji – pa sve je vec preozbiljno da bude adhok

Ostavite odgovor

Obavezna polja *