Konkursi

Osmislite tipsku kuću za Frušku goru i osvojite po 200.000 dinara

Konkurs za tipsku fruškogorsku kuću otvoren je do 1. novembra 2021. godine.

Opština Irig, u saradnji sa Društvom arhitekata Novog Sada (DaNS), 15. septembra je raspisala međunarodniotvoreni, projektni, jednostepeni, anonimni konkurs za tipsku fruškogorsku kuću za odmor na području opštine Irig.

Ideja je da se spreči devastacija ambijenta Fruške gore nasumičnim izborom i neprikladnim arhitektonski izrazom koje viđamo sve češće na ovom vojvođanskom biseru. Prostor bi se mogao unaprediti kroz katalošku ponudu odabranih tipskih projekata, usaglašenih sa planskom regulativom ali i savremenim zahtevima korisnika, vodeći računa i o ekonomskom i ekološkom faktoru. Izborom i kombinacijom ponuđenih rešenja stvoriće se ambijent usaglašenih formi, vizuelno atraktivan i dopadljiv, uklopljen u pejzaž.

Kuće od 100 do 300 kvadrata

Zadatak konkursa je kreirati funkcionalno i estetski kvalitetnu ponudu idejnih rešenja kuća za odmor u specifičnom ambijentu Fruške gore i podrazumeva 3 različita tipa objekta:

 • Tip 1 – kuća za odmor za jednog vlasnika (porodica, pojedinac) maksimalne BRGP 100 m2, ne uključujući suteren.
 • Tip 2 – rezidencijalna vila maksimalne BRGP 150 m2, ne uključujući suteren. U ovom tipu razmotriti varijacije koje podrazumevaju korišćenje kuće od strane jednog vlasnika (porodica, pojedinac), do mogućnosti razvijanja posebnog dela objekta, jednog, koji bi služio kao smeštajni kapacitet u svrhu turizma. (apartman za iznajmljivanje, deljenje kuće, itd.)
 • Tip 3 – rezidencijalna vila maksimalne BRGP od 200 do 300 m2, ne uključujući suteren. Ovaj tip objekta treba da podrazumeva visok luksuzni standard objekta, što pre svega treba da se odražava u povećanom komforu i kvalitetu prostora, ne nužno u upotrebi skupih materijala i estetskog izraza. U ovom tipu razmotriti varijacije koje podrazumevaju korišćenje kuće od strane jednog vlasnika (porodica, pojedinac), do mogućnosti razvijanja posebnih delova objekta, maksimalno 3, koji bi služili kao smeštajni kapacitet u svrhu turizma. (apartmani za iznajmljivanje, deljenje kuće, itd.)

Učesnici moraju da predaju rešenja za minimum dve ili maksimum tri tipa kuće.

Učesnici moraju predati rešenja za minimum dve ili maksimum 3 tipa kuće. Moguće je da autori predaju konkursno rešenje za 2 ili 3 tipa kuće koja su razvijana po istoj programskoj, funkcionalnoj i estetskoj koncepciji. Svaki tip se predaje kao posebno konkursno rešenje.

Konkurs za tipsku fruškogorsku kuću otvoren do 1. novembra

Energetske efikasne kuće

Objekti treba da ispune visok standard unutrašnje organizacije prostora, kvaliteta izgradnje i primene materijala i estetski momenat oblikovanja. Osnov su planski definisani urbanistički parametri za kuće za odmor i rezidencijalne vile. Takođe, objekti treba da budu ekonomski dostupni, energetski efikasni, kvalitetni, trajni, a pre svega prijatni za boravak u prirodnom okruženju.

Arhitektonsko oblikovanje je ključno, jer pri ponudi i izboru važna je podjednako i dopadljivost rešenja, mogućnost transformacije i varijacije, jasan savremen izraz koji zadovoljava potrebe korisnika, ali istovremeno jasno ukazuje na tradicionalne postulate vezane za podneblje i stil. Posebno će se vrednovati implementiranje energetski održivih ideja kako u organizaciji prostora, tako i u različitim tehnološkim rešenjima.

Rok 1. novembar

 • Početak konkursnog roka: 15.9.2021.
 • Učesnici konkursa mogu postavljati pitanja žiriju do 25.10.2021. 
 • Krajnji rok za podnošenje konkursnih radova je 1.11.2021. do 15:00h putem portala Javnih nabavki
 • Objava rezultata konkursa: 6.11.2021.

Nagradni fond

Ukoliko u propisanom roku pristigne minimum po 3 rada za svaki tip kuće, žiri može dodeliti sledeće nagrade u neto iznosu:

 • Za kuću tip 1: 200.000 dinara
 • Za kuću tip 2: 200.000 dinara
 • Za kuću tip 3:  200.000 dinara
 • Maksimalno 2 otkupa, u zavisnosti od kvaliteta radova: 45.000 dinara

Konkursna dokumentacija

Konkursu dokumentaciju možete preuzeti na portalu Javnih nabavki.

 

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. Srđan

  I vi mislite da će neki zemo doći i tražiti plan tipske kuće? Iskreno ste me nasmejali

  1. Igor Conić

   Tako je upisano u Planu. Građevinksku dozvolu će moći da dobije samo za ovakav tipski objekat.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *