Piz Gloria arhitekte Konrada Wolfa, Schilthorn, Švajcarska
Arhitektura, Izdvojeno

007 arhitektura: Upečatljive zgrade iz filmova o Bondu, Džejmsu Bondu

Fleming nije voleo modernističke zgrade, a jednog od svojih najozloglašenijih likova nazvao je po arhitekti Ernu Goldfingeru. Ali to ne znači da u filmovima o tajnom agentu 007 nema dobre arhitekture.

Voli li Džejms Bond arhitekturu? Sudeći po scenama s upečatljivim zgradama i enterijerima koje uglavnom do kraja filma završe u pepelu posle spektakularnih eksplozija, baš i ne deluje tako. Međutim, nije Bond taj koji gaji animozitet prema savremenoj arhitekturi, već njegov tvorac – Ijan Fleming.

Ijan Fleming je jednog od svojih najozloglašenijih likova nazvao po arhitekti Ernu Goldfingeru.

Oštri stavovi ovog britanskog pisca i novinara prema arhitekti Le Korbizjeu, izrazitog predstavnika modernističkog stila, dobro su poznati. Tako je Fleming jednog od svojih najozloglašenijih likova nazvao po Ernu Goldfingeru, mađarskom arhitekti, projektantu kule Trellick u Londonu koja je podignuta baš u Flemingovom komšiluku. Navodno se autor razbesneo kada je Goldfinger srušio dve viktorijanske kuće i zamenio ih sa dve moderne vile.

Tako je Fleming – na veliku Goldfingerovu ljutnju – prisvojio ime arhitekte i zacementirao ga u istoriji kao jednog od najpoznatijih loših momaka u kinematografiji.

Međutim, uprskos Flemingovim stavovima, filmovi o tajnom agentu 007 obiluju raskošnim zgradama i enterijerima koji su prava poslastica za arhitekte. Ovo su neke od najupečatljivijih zgrada iz filmova o Džejmsu Bondu.

Manastir Svete Trojice

Manastir Svete Trojice je pravoslavni manastir smešten je na vrhu stenovite litice visoke preko 400 metara i predstavlja deo grupe od 24 manastira, koji su sagrađeni na Meteorima. Crkva je izgrađena između 14. i 16. veka i nalazi se na listi svetske baštine Uneska. Na ovom mestu Rodžer Mur je 1981. godine snimao poznate scene u filmu o Džejms Bondu, Samo za tvoje oči.

Manastir Svete trojice na Meteorima; Foto: Wiki

Vila del Balbianello

Na šumovitom poluostrvu Komo u Italiji smeštena je Vila Del Balbianello. Idiličnu vilu sagradio je 1787. godine, na mestu franjevačkog samostana, kardinal Angelo Durini, a zatim ju je 1988. obnovio američki general Butler Amos.

Pojavljuje se u nekoliko holivudskih filmova, od kojih su najznačajniji Ratovi zvezda: Epizoda II – Napad klonove i, naravno, Casino Royale (2006), gde smo videli Danijela Krejga kako se na prelepom utočištu pored jezera oporavlja od povreda.

Vila del Balbianello na Komu; Foto: Architizer

Piz Gloria

U Flemingovoj knjizi U službi Njenog veličanstva, Piz Gloria je bio planinski vrh na kojem se nalazila klinika za istraživanje alergija“ i skijališta u vlasništvu grofa Balthazar de Bleuchampa.

Međutim, za filmsku adaptaciju ovog filma 1969. godine, scene u „klinici“ snimljene su zapravo na vrhu sada već čuvenog rotirajućeg restorana po imenu Piz Gloria u Švajcarskoj. Stanicu žičare i restoran dizajnirao je bernski arhitekta Konrad Wolf.

U službi njenog veličanstva (1969)

The Old War Office

Fleming je navodno zamišljao svog idealnog špijuna u Old War Officeu u Londonu. Zgrada je bila scena u mnogim Bondovim filmovima, predstavljajući se kao sedište Mi6 u Oktopusi (1983), Pogled na ubistvo (1985), Licenca za ubistvo (1989), Skyfall (2002) i Spectre (2015) . Nakon što je više od jednog veka bio zatvoren za javnost, zgrada će 2022. godine biti pretvorena u luksuzni hotel.

Old War Office, London

Centar Pompidu

U filmu Operacija Svemir 1979. godine, Rodžer Mur se sastaje sa doktorom Goodheadom u fabrici, a ta scena snimljena je u čuvenom Centru Pompidu u Parizu.

Projektovan od strane arhitekata Renca Pjana i Ričarda Rodžersa 1970-ih, a svečano otvoren 1977. godine, ova haj-tek ikona francuske prestonice jedna je od vodećih kulturnih atrakcija u Parizu.

Centar Pompidu u Parizu; Foto: Klook

Hotel ESO

Hotel ESO u čileanskom mestu Cerro Paranalu služi kao smeštaj za opservatoriju Paranal. Uglavnom ga koriste naučnici i inženjeri koji rade na opservatoriji, a dizajnirao ga je Hernan Marchant.

Međutim, u svetu tajnog agenta ova linearna struktura prikazana je kao eko-hotel smešten u pustinji Atakama u Boliviji i nazvan je Perla de las Dunas. Pojavljuje se u filmu Zrno utehe (2008) i služi kao mesto sastanka Dominika Grina, generala Medrana i Danijela Krejga. U filmu je zgrada filmu podignuta u vazduh. Srećom, oštećena je samo maketa.

Hotel ESO u Čileu
Zrno utehe (2008)

Nije vreme za umiranje

Najnoviji film o Džejsmu Bondu – Nije vreme za umiranje – stigao je u bioskope 7. septembra i to će biti poslednji nastavak sa Danijelom Krejgom u glavnoj ulozi.

Već ste gledali film?! Kakva je arhitektura?

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. Vanja

    Evo jednog zanimljivog i zabavnog teksta. Hvala!

Ostavite odgovor

Obavezna polja *