Centar Pompidu ide u radove; Foto: Klook
Građevinarstvo

Pompidu u prekidu: Zatvara se haj-tek ikona Pariza

Čuveni kompleks u francuskoj prestonici zatvara se na tri godine zbog renoviranja.

Centar Žorž Pompidu u Parizu biće podvrgnut velikim radovima. Projektovan od strane arhitekata Renca Pjana i Ričarda Rodžersa 1970-ih, a svečano otvoren 1977. godine, ova haj-tek ikona francuske prestonice i jedna od vodećih kulturnih atrakcija u glavnom gradu, biće potpuno zatvorena od kraja 2023. pa sve do 2027. godine, piše New York Times.

Znaci propadanja su evidentni, posebno kada je reč o sistemu grejanja i hlađenja. Učestali su i kvarovi na pokretnim stepenicama kao i liftu, dok se azbest mora ukloniti iz objekta iz zdravstvenih razloga. Međutim, ovo nije prvo renoviranje muzeja. Zapravo, jednom je već bio zatvoren 1997, pred 20. godišnjicu, i to takođe na par godina.

Sve instalacije izbačene su na fasadu; Foto: Adora Goodenough on Unsplash

Znaci propadanja su evidentni, posebno kada je reč o sistemu grejanja i hlađenja.

Francuska ministarka kulture Roselin Bašelo rekla je da je odlučeno da se kulturni centar ne drži otvorenim tokom čitavog trajanja radova kako bi se uštedeo novac i skratilo trajanje renoviranja sa sedam na tri godine. Prema Figarou, vrednost radova procenjuje se na oko 200 miliona evra.

Instalacije na fasadi

Iako je na početku doček na nož, Centar Žorž Pompidu bio je pravi proboj u arhitekturi. Renco Pjano i Ričard Rodžers, tada još uvek relativno nepoznati na arhitektonskoj sceni, pobedili su na konkursu 1971. godine za dizajn zgrade sa svojim modernim tehnološkim rešenjem.

Sa arhitekturom koja u to vreme nije ličila ni na šta drugo u arhitektonskom svetu, ovaj objekat je bio pravo osveženje. Na fasadi su izbačene sve mašinske instalacije i infrastruktura objekta, „ne samo da bi ih mogli razumeti, već i da bi se maksimalizovao unutrašnji prostor bez ometanja“, kako je tada govorio arhitektonski dvojac. Zahvaljujući ovakvom razmišljanju, Pompidu je postao nova ikona i urbani reper u istorijskom tkivu Pariza što je rezultovalo ogromnom posećenošću ovog muzeja tokom godina.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Goran

    U Parizu mu je nadimak „rafinerija“.

  2. arhitekta

    radijatorka ,)

Ostavite odgovor

Obavezna polja *