Preko 40 hektara u samom centru Pariza biće izmenjeno; Foto: Gustafson Porter + Bowman
Izdvojeno, Zelena gradnja

Pariz najavio „pošumljavanje“ oko Ajfelove kule

Novi park, čije otvaranje se planira za 2024. godinu, biće najveći javni zeleni prostor u gradu svetlosti.

Pariz je nedavno objavio urbanistički projekat za novi veliki park, koji potpisuje britanska firma Gustafson Porter + Bowman, a koji bi trebalo da upotpuni lokaciju Ajfelovog tornja.

Ukupna površina parka iznosiće čak preko 40 hektara, a za njegovu realizaciju biće potrebno oko 72 milona evra. Planirano je da park bude otvoren do 2024. godine, odnosno do početka Olimpijskih igara koje će se te godine održavati u Parizu.

Projekat će promeniti trg Trokadero u zeleni amfiteatar iz kojeg će se pružati fantastičan pogled na Ajfelovu kulu

Dugačak „zeleni potez“ će se pružati kilometrima između Trokadera i Marsovih polja.

S obzirom na činjenicu da Ajfelov toranj poseti godišnje više od 30 miliona ljudi, neminovno je da sam objekat kao i njegovo neposredno okruženje „nose teret“ svoje popularnosti.

„Bila sam užasnuta stanjem lokacije i tim što prostor nije adekvatno opremljen da se prilagodi prilivu pešaka i posetilaca. Moramo u potpunosti da dobro razmotrimo ovaj prostor.“ – istakla je za Le Parisien Kathryn Gustafson, jedan od osnivača i partnera u Gustafson Porter + Bowman.

Kako bi se eliminisala prenatrpanost lokacije, zagušenje vrtova i zelenih prostora generalno i naravno obezbedila adekvatna pristupačnost, arhitekte su osmislili plan prema kom će se susedstvo Ajfelovog tornja potpuno promeniti, a posetioci će imati prijatniji boravak prilikom posete ove znamenitosti.

U novom planu su kilometri drvoreda

Most se pretvara u pešački

Dugačak „zeleni potez“ će se pružati kilometrima između Trokadera i Marsovih polja. Prema planu transformaciju će doživeti i most Jena koji povezuje desnu i levu obalu grada, i postaće isključivo pešački most. Širom nove lokacije biće organizovano mnoštvo vizuelno i namenski raznolikih zona.

U park će biti uloženo 72 miliona evra

Da građani prodišu

„Pariz, grad klimatskih sporazuma, potvrdiće svoje mesto kao lidera u zaštiti životne sredine. U gradu koji ima veoma veliku gustinu naseljenosti, moramo imati velike otvorene prostore kako bismo u njemu mogli da dišemo.“ istakla je gradonačelnica Pariza Anne Hidalgo.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *