Kroz samo par godina Pariz će „nadgledati“ velika staklena piramida pokraj poslovne četvrti La Defense. Vizualizacije: Herzog & de Meuron
Svetski projekti

Pariz dobija novi neboder nakon skoro 50 godina, a projektovao ga je slavni arhitektonski biro

Stakleni trougao prva je visoka građevina kojoj je uspelo da probije zabranu gradnje nebodera u francuskoj prestonici – i to na jedvite jade. 

Pariske vlasti dale su zeleno svetlo novom, ali poznatom, neboderu Triangle Tower studija Herzog & de Meuron, što samo po sebi ne bi bilo nimalo čudno da se ne radi o prvom objektu takve vrste u ovom gradu u poslednjih 50 godina!

Naime, poslednji pariski neboder (kula Montparnasse) sagrađen je sada već davne 1973. godine i zapravo nikad nije uspeo da pridobije simpatije javnosti. Štaviše, zbog ovog projekta je u Parizu krajem sedamdesetih godina prošlog veka došlo do zabrane gradnje objekata viših od sedam spratova. Izgleda da je prošlo dovoljno vremena da se svari novi neboder…

Originalni dizajn ovog objekta iz 2014. prvobitno je odbijen, da bi naredne godine bio prihvaćen i sve do sada je stajao u birokratskom limbu pariskih vlasti.

Stakleni trougao prva je građevina tog tipa kojoj je uspelo da probije ovo pravilo – i to na jedvite jade. Naime, originalni dizajn ovog objekta iz 2014. prvobitno je odbijen, da bi naredne godine bio prihvaćen i sve do sada je stajao u, kako kažu na Archinectu, birokratskom limbu pariskih vlasti.

Spremno za Olimpijadu

Detalji projekta i dalje nisu poznati, mada se zna da se radi o višenamenskoj zgradi koja broji 42 sprata i 180 metara u visinu, što je niže za za 30 metara od sporne kula Montparnasse.

Radovi na projektu počeće ove godine, a predviđeno je da budu gotovi do 2024. godine, taman pred otvaranje velike Olimpijade u ovom gradu.

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

  1. Mazgalj

    Kako prvi u poslednjih 50 god, pa ceo la defense je od nebodera

  2. Dusan

    isto pitanje kao i Mazgalj, sa linkom i listom godista svih nebodera u klasteru La Defense: https://en.wikipedia.org/wiki/La_D%C3%A9fense

Ostavite odgovor

Obavezna polja *