Le Korbizje u Indiji, 1955. godine (Foto: Wim Dussel, kolekcija IISG, Amsterdam)
Arhitektura

Balkan kroz objektiv slavnog arhitekte Le Korbizjea

Kao što već svi znaju, Le Korbizje je bio slavni arhitekta i urbanista, a takođe i vrsni slikar, vajar i pisac. Ovaj put, predstavljamo vam knjigu koja je otkrila još jednu njegovu umetničku pasiju, a u pitanju je fotografija. 

Izdavačka kuća Lars Müller Publishers pre nekoliko godina objavila je zbirku tajnih Le Korbizjeovih fotografija pod naslovom LC Foto: Le Corbusier Secret Photographer (Le Korbizje: Tajni fotograf) koja je sada doživela reizdanje. Fotografije iz ove knjige nastale su između 1907. i 1917. godine na autorovim putovanjima kroz Centralnu Evropu, Grčku, Tursku, Italiju i ono što je nama najzanimljivije, zemlje Balkana. Evo kako izgledaju njegovi foto zapisi s ovih prostora:

Le Korbizje je godinama javno tvrdio da fotografija ima izuzetno malu umetničku vrednost. Da nas nije možda prevario?

Le Korbizje je na put poneo čak tri kamere i napravio nekoliko stotina fotografija, većinom visokog kvaliteta. Na njima su, između ostalog, prikazani i brojni teretni brodovi koji su inspirisali mnoge njegove teorije o modernoj arhitekturi. Na nekim fotografijama su i klasične scene kao što je Karlov Most u Pragu ili Panteon u Rimu.

Karlov most u Pragu 1911. godine (Foto: Le Korbizje)
Kupola Pantheona u Rimu, oktobar 1911. Foto: Le Corbusier

Mala umetnička vrednost?

Inače, Le Korbizje je godinama javno tvrdio da fotografija ima izuzetno malu umetničku vrednost. Da nas nije možda prevario?

Ukoliko vas zanima kako je izgledala evropska arhitektura iz ugla jednog od najvećih arhitekata u istoriji, novo izdanje knjige LC Foto: Le Corbusier Secret Photographer naći ćete u Amazonovoj ponudi gde košta 42 dolara.

Naslovna strana knjige Le Korbizje: Tajni fotograf; Foto: Amazon

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *