Stari kompleks skladišnih hala preuređen je u potpuno novi restoran u Kopenhagenu. U pitanju je nova lokacija danskog restorana Noma, inače jednog od najpopularnijih restorana u Evropi. 

Nosilac projekta je američko-danski studio za dizajn, arhitekturu i urbanizam BIG, dok su se arhitekte iz studija  David Thulstrup pozabavile uređenjem enterijera.

Ceo projekat bio je prilično izazovan budući da Noma 2.0, kako piše Dezeen, sadrži ukupno 11 hala  raštrkanih po starom placu. U istočnoj strani kompleksa smeštena je potpuno nova kuhinja, dok je šest nezavisnih konstrukcija „poslagano“ oko nje. Centralni deo zauzima najduži objekat u kompleksu, a paralelno sa njim se nižu još tri staklenika.

Originalna konstrukcija je bila u vrlo lošem stanju te je obnovljena, a dodat joj je još i stakleni aneks.

Originalna konstrukcija je bila u vrlo lošem stanju te je obnovljena, a dodat joj je još i stakleni aneks. Zanimljivo je da u ovom regionu nije dopušteno da se grade novi aneksi niti dodatni objekti na značajne građevine, osim na mestu ranije srušenih delova.

Organizacija Nome 2.0 inspirisana je tipičnom tradicionalnom nordijskom farmom (sæter) – neformalnom grupom pojedinačnih zgrada s individualnim funkcijama, raštrkanim po velikom placu, kao i arktičkim selima u kojem su zgrade blisko povezane vizuelno raznovrsnim varijacijiama istog tipa objekata.

Pri izgradnji se pazilo da se ispoštuje kulturno nasleđe lokacije i pomenutih modela naselja. Mahom su korišćeni lokalni materijali, kao i tradicionalne tehnike gradnje koje odgovaraju pomenutim tipovima objekata.

Pogledi ka kuhinji

„Svi objekti u okviru restorana povezani su staklenim prolazima za kuvare i goste čiji se ambijent menja u odnosu na vremenske prilike. Na ovaj način prirodno okruženje postaje sastavni deo gastronomskog iskustva“, poručili su iz studija BIG. Ovakvom iskustvu doprinosi i činjenica da su svi objekti restorana dizajnirani kao open-space, što gostima omogućava da lako zavire u kuhinju i pogledaju kako se priprema obrok koji su naručili.

Drvo, staklo, beton

Enterijer je uokviren staklenim i drvenim elementima pravilnih oblika kao što su veliki prozori na plafonu i noseći stubovi od drveta. Stolovi i stolice napravljeni su od hrastovine sa ručno tkanim sedišitma. Na fotografijama projekta vide se i brojni dizajnerski dekorativni elementi poput betonskih vaza koje potpisuju Frederik Nystrup-Larsen i Oliver Sundquist.

Posebno su zanimljivi staklenici nadgrađeni na tri postojeće betonske osnove. U njima se nalaze pekara, test kuhinja i bašta u zatvorenom. Zahvaljujući ovom projektu, Noma se uspešno preselila iz užurbanog centra grada u mirno, pomalo rustično okruženje nalik starom seoskom. Zamisao je da radnici restorana sami gaje deo namirnica sa njihovog menija na ovom placu.

U ovoj slajd galeriji pogledajte plan kompleksa sa i bez dodatnih objekata:

1/5

 

U nastavku pogledajte ostale fotografije projekta i njegove lokacije: 

 

Kad ste već ovde…