Nameštaj i oprema

Od otpada iz jednog od najboljih svetskih restorana prave se stolice

Plastični otpad iz španskog restorana El Celler de Can Roca, nosioca tri Mišelinove zvezdice, koristi se za proizvodnju laganih stolica koje mogu poslužiti i kao stolići.

Čuveni španski lokal El Celler de Can Roca smešten u Đironi često se ubraja u TOP 10 svetskih restorana, a oni nisu samo prepoznatljivi po maestralnoj gastronomskoj ponudi već i po poslovanju koje se vodi politikom nultog otpada.

Kroz njihov program reciklaže, nazvan Roca Recicla, do sada su prošli na stotine hiljade staklenih boca, međutim, nedavno su u proces recikliranja uključili i stiropor koji se koristi pilikom transporta i skladištenja namirnica. Katalonski dizajner Andre Carulla smislio je šta od njega može da se napravi. Rezultati su pred vama!

Šest kutija stiropora potrebno je za jednu stolicu

Stolice RR201 su teške manje od dva kilograma i trenutno se koriste u bašti čuvenog restorana.

Carulla ima dugogodišnju saradnju sa vlasnicima restorana, a projekat stolice nazvane RR201 prvi je koji se odnosi na proces reciklaže u restoranu, piše Dezeen.

„Došli smo do faze da transformišemo materijale koji su teži za reciklažu, a polistiren je prvi materijal koji smo odlučili da istražimo.“, rekao je Carulla.

Stolice se mogu koristiti i kao stočići

Proces proizvodnje

Kako je ekspandirani polistiren teško reciklirati, dizajner je morao da izađe na kraj sa potpuno novim procesom.

Polistirenske kutije se pre drobljenja čiste i zatim ubacuju u kalupe. Zatim se ubrizgava para koja spaja delove i tako se formira modul. Nakon oblikovanja dodaje se ekološki lak, dostupan u tri boje. Ovaj lak daje stolicama čvrstoću, vodootpornost i čini ih pogodnim za spoljašnju upotrebu.

Para spaja delove polisterena i tako se formira modul

Ceo proces proizvodnje izvodi se ručno, kako bi se koristilo što manje energije. Ubrizgavanje pare može se vršiti i pomoću običnog aparata za kafu.

RR201 mogu poslužiti i kao postolje, mali bočni stočić i slično

Stolice RR201 su teške manje od dva kilograma i trenutno se koriste u bašti restorana.

Reciklirane stolice koriste se u dvorištu restorana

U proseku, restoran dnevno upotrebi i odbaci šest stiroporskih kutija, a baš toliko je potrebno da se napravi jedna RR201 stolica.

Stolice su veoma čvrste i vodootporne 

S obzirom na to da će se praviti dosta stolica, moralo se paziti na to da forma stolice može da ima višestruku funkciju, tako da može poslužiti i kao postolje, mali bočni stočić i slično.

Stolice se proizvode u tri boje

Tokom Nedelje dizajna u Milanu stolice su bile izložene u dvorištu galerije Spazio Rossana Orlandi, gde su predstavljene u limitiranim koloritnim izdanjima.

Foto: Carulla

Kad smo već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *