Nameštaj i oprema

Renomirane arhitekte predstavile 3D štampane stolice od kukuruznog skroba

Španski brend Nagami lansirao je prvu kolekciju stolica za čiju izradu je korišćena isključivo tehnologija 3D štampe. Artikle potpisuju Ross Lovegrove, Daniel Widrig i dizajnerski tim kuće Zaha Hadid Architects.

Pošto smo već videli da se 3D štampom prave cele kuće, nismo se mnogo začudili što se, manje-više istom tehnologijom, prave i dizajnerski komadi nameštaja. Naime, španski Nagami pravi stolice 3D štampom koristeći biološko razgradivi, netoksični materijal od obnovljivih izvora, kao što je kukuruzni skrob, zbog kojih se ovaj nameštaj može pohvaliti lakom ali čvrstom strukturom. Kolekcija nosi ime Brave New World (Vrli novi svet) po čuvenom distopijskom romanu Aldusa Huxleya.

Bow stolica po dizajnu Zaha Hadid Architects

Stolice se prave od kukuruznog skroba zbog čega su netoksične ali i biološki razgradive.

Kako piše Dezeen, izgled stolica Bow i Rise iza kojih stoji tim Zaha Hadid Architects inspirisan je marinskom biologijom, koralnim oblicima i podvodnim ekosistemima.

Model Bow se može naći u plavim i ljubičastim nijansama, dok stolica Rise ima plavu bazu koja postepeno postaje sve svetlija, sve sa zlatnim detaljima na vrhu naslona.

Rise, Zaha Hadid Architects

Ostale stolice iz kolekcije takođe su napravljene pod uticajem robotike i botanike. Posebno je zanimljivo da stolica naziva Robotica TM ima termo izdržljivo sedište, pa samim tim može da se koristi i kao stolić.

Robotica se može koristiti i kao stolić

Najmanje zahtevna za izradu bila je Widrigova stolica Peeler koja se sastoji od tri komada PLA plastike debljine sedam milimetara.

Peeler od PLA plastike

Premijera u Milanu

Stolice će premijeru doživeti na predstojećem Sajmu nameštaja u Milanu, a društvo će im praviti četiri 3D štampana stola. U nastavku pogledajte kratki promo video o nastanku ovih modela.

Foto: Nagami

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *