Urbanizam

Privremena skloništa za izbeglice ispod podvožnjaka

Skloništa nalik lampionima mogla bi se koristiti i kao maloprodajni prostori ili pozornice za ulične performanse.

Dizajn studio 1week1project predložio je kreativan način za rešavanje trenutne izbegličke krize koja i dalje trese Pariz, gde na hiljade raseljenih lica ima problem s nedostatkom privremenog smeštaja.

Projekat nazvan Illuminate Paris! dizajneri su osmislili kao skup modularnih skloništa, koja bi između ostalog pružala i zanimljivo osvetljenje u mračnim prostorima ispod mostova.

Unutar platnenih skloništa bi bila postavljena rasveta tako da bi oni svetleli kao lampioni.

„Rešenje je sasvim jednostavno: javne prostore ispod nadzemnih saobraćajnica treba vratiti građanima, odnosno da budu mesto okupljanja Parižana, ali i izbeglica, beskućnika i svima onima kojima treba krov nad glavom kojeg će se napraviti od modularnih, multifunkcionalnih i fleksibilnih instalacija.“, navodi se u saopštenju grupe 1week1project.

Skloništa bi bila izgrađena od recikliranog transparentnog polipropilenskog platna obmotanog oko nosača od bambusa. Iznutra bi bila postavljena rasveta tako da bi ova skloništa svetlela kao lampioni.

Projekat se još uvek nalazi u konceptualnoj fazi i trenutno se teži tome da gradska uprava shvati kako bi određeni gradski neiskorišćeni prostori mogli da postanu funkcionalni, umetnički i fleksibilni, piše Dezeen.

Konstrukcija bi bila visine sedam metara i prečnika četiri metra.

Tri različita moda za korišćenje: kao scena, kao lampion i kao sklonište za izbeglice i beskućnike.

Rendering: 1week1project

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *