Arhitektura

Smeštaj za beskućnike okačen o fasade zgrada

Ideja Framlaba je da se heksagonalnim konstrukcijama prekriju slobodni zidovi zgrada kako bi se obezbedio smeštaj za ugrožene stanovnike gradova.

S obzirom na to da se broj beskućnika u Njujorku od 2012. godine povećao za 40%, dizajnerski studio Framlab ponudio je rešenje zahvaljujući kojem bi se veći broj ljudi mogao smestiti u vertikalno organizovanim jedinicama zvanim Homed, koje bi preko skele bile prikačene na fasadu.

Obzirom da je građevinsko zemljište skupo i sve ga manje ima, dizajneri smatraju da bi ovo bilo i lokacijski najadekvatnije i novčano najpovoljnije rešenje.

Dok je eksterijer izveden od oksidiranih aluminijumskih panela, enterijer nudi udobno i prijatno okruženje.

Homed je osmišljen kao sistem heksagonalnih jedinica, napravljenih od aluminijumske školjke, čija je unutrašnjost ispunjena elementima izvedenim 3D štampom korišćenjem recikliranog polikarbonata, piše Dezeen.

Ovakva konstrukcija mogla bi da izdrži nepovoljne vremenske uslove, a zbog svoje forme i sistema uklapanja lako bi se montirala i po potrebi demontirala.

Skelom do doma

Do ulaza u privremeni smeštaj dolazilo bi se korišćenjem skela, dok su jedinice sa spoljne strane otvorene ka gradu. Ova okna služe kako bi obezbedilo prirodno svetlo privremenim stanarima, ali bi mogli i da se koriste kao mesto za reklamiranje.

Unutrašnjost Homed jedinica imala bi završnu obradu od šperploče kako bi se stvorila topla i prijatna atmosfera. Svi elementi biće modularni tako da ih stanar može uklopiti prema svojim potrebama.

„Dok je eksterijer izveden od oksidiranih aluminijumskih panela, enterijer nudi udobno i prijatno okruženje.“, rekli su iz studija Framlab.

Razgovorom do rešenja

Iz Framlaba, čiji je osnivač norveški dizajner Andreas Tjeldflaat, ističu da njihov projekat Homed ne bi u potpunosti rešio beskućničku krizu ali smatra de je važno da dizajneri budu deo razgovora o toj temi i da daju svoja rešenja.

Rendering: Framlab

Kada ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *