Arhitektura

Škola koja se greje geotermalnom energijom

Geotermalne sonde ispod školskog dvorišta osnovni su deo sistema toplotne pumpe uz čiju pomoć zgrada pokriva čak 85% potreba za toplotnom energijom. 

U novoj srednjoj školi u nemačkom gradu Ergoldingu kao glavni i centralni deo objekta nalazi se veliki otvoreni atrijum koji služi kao zbornica, mesto susreta, ali i vizuelna veza između različitih prostora škole. Kroz ovo središnje čvorište učenici mogu vrlo jednostavno i brzo da dođu do svih učionica, kantine ili administrativnih prostorija koje se nalaze na različitim krajevima zgrade, piše Croenergo.

Učionice su osmišljene kao fleksibilni prostori u kojima učenici osim što uče, zahvaljujući različitim metodama podučavanja mogu raditi u grupama ili individualno te biti u stalnoj interakciji sa profesorima.

skola-pumpa-1 skola-pumpa-2

Školu pohađa ukupno 800 učenika, a osim učionica tu se nalaze i kantina, biblioteka, prostorije za učenje kao i sobe za relaksaciju i igru. Sportska dvorana ima dva velika igrališta koja, osim učenika škole koriste i sportski klubovi iz mesta, ali i učenici drugih, obližnjih srednjih škola.

Škola koristi najufikasniji sistem grejanja kombinacijom dizačem topltote i plinskog bojlera. Kako bi se zadovoljila osnovna potražnja za grejanjem i hlađenjem koristi se toplotna pumpa koja u kombinaciji sa toplotno aktiviranim armirano betonskim pločama održava idealnu temperaturu. U vremenima vršnog opterećenja pali se efikasni plinski kotao. Geotermalne sonde ispod školskog dvorišta osnovni su deo sistema toplotne pumpe uz čiju pomoć zgrada pokriva čak 85% potreba za toplotnom energijom.

skola-pumpa-3 skola-pumpa-4

Hibridni sistem klimatizacije može raditi ručno i automatski kako bi se osigurala kontinualni  i vrlo visok kvalitet vazduha tokom dana. Kako bi se optimizovao ulaz prirodnog dnevnog svetla, učionice na severu dobijaju svetlost iz južnih, ostakljenih hodnika čime je dodatno smanjena potrošnja električne energije i potreba za veštačkom rasvetom. Prisutnost prirodnog svetla uveliko utiče na udobnost učenika i nastavnika te povećava dobro raspoloženje i koncentraciju. U zgradi je instaliran sistem LED rasvete koji štedi do 70% energije u odnosu na konvencionalne sisteme rasvete.

skola-pumpa-5

Sve u svemu, ova škola je jednostavan i tehnički optimizovan prostor osmišljen kao topao, šareni i podsticajni prostor za učenje i rast dece, koji pojačava osnovne kvalitete pedagoške vizije škole.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *