Velika šangajska opera na obali reke biće novi orijentir ovog najvećeg kineskog grada
Arhitektura

Kinezi grade najveće spiralne stepenice na otvorenom

Nova opera koja će se graditi na obali reke Huangpu trebalo bi da postane centar šangajske kulture ali i novi orijentir najvećeg kineskog grada.

Čuvena norveška arhitektonska firma Snohetta predstavila je idejni projekat nove šangajske opere, koji je izvela u saradnji s kineskom firmom ECADI. Aludirajući na dinamiku plesa i ljudskog tela, Snohetta je projektovala spektakularno spiralno stepenište koje spaja krov objekta i okolni teren i daje karakter budućoj kući opere.

Pogledajte kako to izgleda:

Zahvaljujući spektakularnih stepenicama ovaj objekat postaće postaće novi orijentir Šangaja.

Prostrani krov, povezan sa okolnim trgom putem ogromnih spiralnih stepenica omogućiće udvostručavanje broja posetioca na otvorenom. Ovom javnom prostoru, direktno povezanim s priobaljem, posetioci će moći slobodno da pristupe 24 sata dnevno.

Zahvaljujući spektakularnih spiralnim stepenicama ovaj objekat postaće postaće novi orijentir Šangaja.

Auditorijum s vrhunskom akustikom

Centralni deo objekta je auditorijum od 2.000 mesta za koji Snohetta trenutno razvija vrhunska tehnička rešenja, kao i vrhunsku akustiku.

Pored ovog auditorijuma postojaće i dva nešto manja, sa kapacitetom od 1.200, odnosno 1.000 mesta, u kojima će organizacija sedenja biti nešto fleksibilnija i ovi prostori namenjeni su nešto eksperimentalnijim predstavama.

„Velika šangajska opera predstavlja prirodni napredak u odnosu na naše prethodne projekte vezane za kulturu.“ – istakao je jedan od osnivača biroa Snohetta za Dezeen, pozivajući se na prethodne slične projekte, uključujući opere u Oslu i Južnoj Koreji.

Spiralni motivi, koji dominiraju eksterijerom objekta, javljaju se i u unutrašnjosti.

Svila i drvo

Sa druge strane, materijalizacija enterijera je u kontrastu sa eksterijerom, pa se za razliku od beline koja karakteriše spoljašnjost, u unutrašnjosti može videti kombinacija mnogobrojnih svilenih površina i drvenog poda koji doprinose akustici prostora.

Velike staklene površine pustiće prirodnu svetlost u objekat, kako bi promene tokom dana bile deo enterijera.

U foajeu buduće opere, površine izvedene od hrastovog drveta biće bojene u crveno, a velike staklene površine pustiće prirodnu svetlost u objekat, kako bi promene tokom dana ali i godišnjih doba bile deo enterijera.

Platno za oslikavanje

„Kroz svoju estetiku, funkcionalnost, kao i svoju kulturnu i ekološku ambiciju, opera će biti platno za posetioce iz celog sveta, lokalno stanovništvo, kao i umetnike koji će ga oslikati životom i kulturom.“ – rekao je arhitekta iz Snohette.

Rendering: Snøhetta

Kad ste već ovde…

Kako sračunati spiralno stepenište

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Оставите одговор

Obavezna polja *