Arhitektura

Restoran ili prirodnjački muzej? Kosti kao glavni detalj uređenja enterijera

Renovirana zgrada iz 1940. godine u Meksiku, u svom enterijeru ima kolekciju od 10.000 kostiju životinja, kao i biljnih i životinjskih fosila.

Fondacija Luisa Baragana u saradnji s projektnim studiom Cadena+Asociados, pretvorili su ovu zgradu u restoran Hueso. Koncept inspirisan Darvinovim stanovištem, počinje od fasade koja ima „duplu kožu“ i čine je keramičke pločice oslikane detaljima koji podsećaju na šavove. Eksterijerom dominiraju hiljade kostiju koje prekrivaju celokupnu površinu zidova i dalje se provlače kao detalji enterijera.

hueso2

Restoran, čije ime u prevodu znači kosti, vlasništvo je Kadeninog brata, Alfonsa Kadene, piše Dezeen.

hueso4

Dok je eksterijer restorana svedeniji, prostor „ispod kože“ je  organski i pun tekstura.

hueso3

Boravak u ovom restoranu pomalo podseća na posetu nekom prirodnjačkom muzeju. Međutim, ovaj možda pomalo morbidni dekor, umiren je belom i sivom bojom i tako uklopljen u jedinstvenu oblogu zidova.

hueso7

hueso6

Anatomski detalji ponavljaju se i na belom posuđu u vidu oslikanih šavova. Neke od kostiju čak su postavljene i kao eksponati u staklenoj vitrini.

hueso5

hueso8

Kuhinja restorana je, baš kao i sve drugo, izložena oku gostiju. Odvojena je od ostatka restorana samo barom, tako da možete posmatrati kako se vaše jelo priprema.

hueso9

Foto: Jaime Navarro

Pogledajte još zanimljivih enterijera restorana.

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *