Arhitektura, Izdvojeno

Rusi grade kongresni centar preko reke u obliku jedra

Sedlo ove neobične zgrade u obliku hiperboličnog parabolida zapravo je pasarela koja pešacima omogućava da pređu preko reke.

Arhitektonski biro PIARENA pobedio je na konkursu Archchel-2020 koji je imao za cilj osmisliti novi kongresni centar za održavanje BRICS i SCO sastanaka u Čeljabinsku na reci Mijas. Rezulat je zgrada od koje će direktne koristi imati i žitelji ovog ruskog grada.

Zgrada zauzima oblik hiperboličnog paraboloida sa dva vrha visine 61 i 150 metara u čijem sedlu je formirala pasarela koja omogućava pešacima da pređu preko reke.

 

Zgrada je u osnovi trouglasta a potom se diže u dva vrha visine 61 i 150 metara koji zajedno izgledaju kao jedro koje premoščava reku.

Jedan deo zgrade, koja će služiti i kao prostor za izložbe i koncerte, leži na levoj, a drugi deo zgrade na desnoj obali reke. Zahvaljujući svojoj visini, obliku ali pre svega poziciji, ovaj kongresni centar sigurno će postati novi orijentir Čeljabinska, piše ArchDaily.

Svaka funkcionalna zona imaće zaseban ulaz sa svojom vertikalnom komunikacijom.

Velika kongresna sala, koja prima 3.150 osoba, nalaziće se tačno iznad reke.

U okviru zgrade gradiće se i kancelarijski prostor, hotel i medija centar. Svaka funkcionalna zona imaće zaseban ulaz sa svojom vertikalnom komunikacijom kako bi se posetiocima obezbedio neometan pristup zgradi.

I o pejzažnom uređenju je vođeno puno računa. Naime, svo rastinje, urbani mobilijar, vodene površine i popločavanje raspoređeni su u mrežu paralelograma koji zajedno čini sjajnu vizuelnu kompoziciju.

Svo rastinje, urbani mobilijar, vodene površine i popločavanje raspoređeni su u mrežu paralelograma.

 

Žitelji Čeljabinska moći će da koriste ovu zgradu kao most kojim će moći da pređu na drugu stranu reke.

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *