Arhitektura, Izdvojeno

Zelene zgrade u Stokholmu biće povezane pasarelama

Evo zanimljive ideje koja problem stanogradnje u gusto naseljenim sredinama rešava jednim drugačijim pristupom.

Svi znamo da zgrade moraju biti sve više i sve gušće građene kako bi se smestio rastući broj ljudi u metropolama. Ipak, građane nije lako ubediti da su gradovima potrebni neboderi jer su njihovi nedostaci, takođe, svima dobro poznati. Međutim, ovaj švedski predlog za šire gradsko jezgro Stokholma izgleda veoma primaljivo jer visoke zgrade deluju daleko zelenije i laganije nego one na koje smo navikli da viđamo, piše CityLab.

stockholm-sky-walk-03

Plan se zove Klarastaden (prevod sa švedskog: „čist grad“) i biće primeljen za revitalizaciju obale Stokholma koji podrazumeva gradnju desetinu zgrada preko postojećih železničkih trasa. Glavni adut projekta arhitekte Andersa Berenssona je taj da se jednako pažnje posvećuje vrhovima zgrada koliko i prizemnim, i uglavnom najunosnijim, delovima zgrada. Novi objekti ne samo da će imati puno terasa i zelenih krovova, već će one međusobno biti povezane pasarelama.

stockholm-sky-walk-02

Plan je fokusiran na tri gradske zone koje su u blizini centralne železničke stanice. Pasarele na zgradama su tako postavljene da pešaci uopšte ne moraju da kroče na ulicu ukoliko žele odu do stanice već to mogu uraditi šetajući između krovova.

stockholm-sky-walk-04

Ovakav način gradnje, za razliku od tradicionalnih stokholmskih blokova, doneo bi daleko razuđeniju gradnju s više javnih površina, više zelenila i daleko boljom komunikacijom.

stockholm-sky-walk-05

Pročitajte i kako Beč planira da uvede sistem centralnog hlađenja objekata.

Firme iz kategorije Radovi u eksterijeru:

Dodaj firmu u Adresar

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *