Četiti kuće nikle su u Zadru; Foto: Jasenko Rasol
Regionalni projekti

4 kuće za 4 brata / Iva Letilović, Igor Pedišić

Svaki brat tražio je određenu strukturu apartmana za iznajmljivanje kao i veliku stambenu jedinicu, programski i funkcionalno prilagođenu potrebama svoje porodice.

Sklop od 4 kuće, u stambenom naselju Diklo u Zadru, čiji projekat potpisuju arhitekte Iva Letilović i Igor Pedišić hibridne je tipologije koja u jednu celinu sjedinjuje trajno ali i povremeno stanovanje, uglavnom tokom turističke sezone.

4 kuće projektovane su za 4 brata. One čine niz, od mora do uzvišenja, a redosled njihovih vlasnika strogo prati porodičnu hijerarhiju. „Svaki od njih je tražio određenu strukturu apartmana za iznajmljivanje kao i veliku stambenu jedinicu, programski i funkcionalno prilagođenu potrebama svoje porodice.“ – ističu arhitekte.

Vlasnik u prizemlju, gosti na spratu

Projekat reinterpretira onu, gotovo arhetipsku, hibridnu tipologiju koja se sastoji od stambenog prostora vlasnika, najčešće u prizemlju, i nekoliko apartmana za iznajmljivanje na spratu, a koja je decenijama uporno uništavala jadransku obalu. „I sve to u srcu predgrađa koje nastalo upravo stihijskim multipliciranjem te iste tipologije.“ – navode arhitekte.

Stambena jedinica je zaseban volumen koja ne stoji na tlu, već je izgrađena na već postojećem volumenu, postamentu.

Svaka struktura prostorna je i programska kompozicija male porodične kuće i isečka nekog megahotela. Vrlo je čitljivo podeljena u dva kontrastna volumena: stambeni i turistički. Ovaj potonji generički je anoniman, koristi oblikovne elemente turističke tipologije, a ujedno je postavljen da čini podnožje ali i zaleđe drugom volumenu, stambenoj jedinici.

Paluba s bazenom

Stambena jedinica zaseban je volumen, s tipološkim karakteristikama porodične kuće, koja ne stoji na tlu, već je izgrađena na već postojećem volumenu, postamentu, i proteže se kroz tri etaže: od ulazne palube na prvom spratu do natkrivene krovne terase na trećem spratu. „Praznina koja naglašava ova dva volumena, ujedno je i belle etage, paluba s bazenom, jedini prostor kontakta stalnih i povremenih stanara.“ – kažu autori za naš portal.

Ponavljanje modula

Sve četiri stambene jedninice strukturirane su ponavljanjem istog modula koji se potom modifikuje i u osnovi i u preseku, u zavisnosti od specifičnih potreba i zahteva budućih stanara.

Ovaj projekat nominovan je za nagradu Drago Galić za najuspešnije ostvarenje na području stambene arhitekture za 2019. godinu.

Grafičke podloge

Aksonometrija
Aksonometrija
Situacija
Situacija
Osnove
Osnove
Preseci
Preseci
Fasade
Fasade

Faktografija

 • Projekat: 4 KUĆE ZA 4 BRATA
 • Lokacija: Diklo, Zadar
 • Investitor: privatni
 • Autori: Iva Letilović, Igor Pedišić
 • Saradnici: Luka Fatović, Ivan Banovac
 • Maketa: Matija Babić
 • Godina projektovanja: 2015.
 • Godina realizacije: 2019.
 • Površina obuhvata: 3.750 m2
 • Površina objekata:3.600 m2
 • Fotografije: Jasenko Rasol

 

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *