Na takmičenju je učestvovalo 125 radova iz regiona
Dešavanja

Ovo su dobitnici VELUX nagrada Bringing Light to Life za 2020. godinu

I ove godine radovi naših arhitekata su se našli među najboljima.

Na ovogodišnjoj dodeli Bringing Light to Life nagradi VELUX je ugostio oko 150 arhitekata iz Srbije, Crne Gore, Makedonije, Bosne i Hercegovine, Bugarske, Rumunije i Turske.

Od prijavljenih 125 radova, žiri sastavljen od svih zemalja učesnica, imao je težak zadatak da odabere tri glavne nagrade: porodične kuće, rezidencijalni i javni objekti i renoviranja, pa je zato svaka zemlja dodelila i Specijalne nagrade za postignuća pojedinih arhitektonskih biroa. Pored toga, žiri je proglasio i Globalnog pobednika, koji je imao najveći broj poena.

VELUX BLL za 2020. godinu

Od 125 prijavljenih radova, žiri je imao zadatak da odabere tri glavne nagrade, specijalnu nagradu kao i proglasi globalnog pobednika.

Konkurencija je bila jaka, upravno zbog autentičnosti svih projekata, kao i zbog različitih primena VELUX proizvoda u potpuno drugačijim prostorima. Neki od uslova za prijavu, kojima se žiri vodio bili su: količina dnevne svetlosti, izgled enterijera i eksterijera, ali i dodir prirode u prostoru, koliko dobro je iskorišćen prostor potkrovlja i krovnih elemenata, kao i vizuelna prezentacija projekta.

O značaju VELUX proizvoda u kreiranju zdravijeg prostora za život, na ceremoniji je govorio i Henrik Larsen iz Danske, komercijalni menadžer kompanije VELUX za Jugoistočnu Evropu.

Henrik Larsen, komercijalni menadžer kompanije VELUX za Jugoistočnu Evropu.

Nagrada za porodičnu kuću

U kategoriji Porodične kuće, žiri je dodelio nagradu projektu KK House arhitekti Kerem Pikeru, iz Turske.

KK House – Turska, arhitekta Kerem Piker sa članom žirija Keremom Erginoglu

 

Nagrada za Rezidencijalne i javne objekte

Nagrada za Rezidencijalne i javne objekte pripala je projektu Parents house iz Bosne, arhitekti Emiru Salkiću.

Parents house – Bosna i Hercegovina, arhitekta Emir Salkić sa članom žirija Vedinom Babahmetović

 

Nagrada za renovirani objekat

U kategoriji Renovirani objekti, koja je aktuelna od ove godine, nagradu su osvojili arhitekte iz Srbije Ela Nešić i Danilo Nedeljković za projekat nadgradnje na Gundulićevom vencu.

Gundulićev venac – Srbija, arhitekte Ela Nešić i Danilo Nedeljković sa članom žirija Vladimirom Lovrićem

Specijalne nagrade

Pre proglašenja glavne nagrade, žiri je dodelio i Specijalne nagrade po zemljama. U Srbiji je nagrada dodeljena arhitektama Milki Gnjato i Ivici Marković, za projekat Merin Hill kojeg je projektovao Studio Zabriskie.

Merin Hill po projektu Zabriskie Studio, arhitekte Milka Gnjato i Ivica Marković sa generalnom direktorkom kompanije VELUX Srbija Tamarom Milovanović

 

Globalni pobednik

Posle toga, usledio je najuzbudljiviji deo večeri gde je prošlogodišnji pobednik Dejan Mitov iz biroa ModelArt arhitekti iz Novog Sada, proglasio globalnog pobednika. Pobednički projekat 2019. godine je Guest houses Bulgaria od HO_RA architects biroa, arhitekata Andrej Hodkevič i Vladimir Rajnovski iz Bugarske. Čestitamo!

Guest houses, Bugarska,  biro HO_RA, arhitekte Andrej Hodkevič i Vladimir Rainovski sa Dejanom Mitov, prošlogodišnjim pobednikom iz Model Art arhitekti iz Novog Sada

Vidimo se u Sofiji!

Ceremonija je održana u modernom prostoru Karbon State u Beogradu, a gosti su uživali i u muzici Golden Noise, koja izvodi poznate numere na violini.

Sve prijavljene radove možete pogledati na sajtu https://bll.velux.com/, a za narednu godinu očekuje se još veći broj učesnika.

Sledeće godine BLL će se održati u Sofiji.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *