Porodična kuća VU u Novom Sadu, koju potpisuje studio a2arhitektura; Foto: Relja Ivanić
Domaći projekti, Izdvojeno

Čipka od opeke na kući u Novom Sadu

Nesvakidašnja membrana na pročelju definiše identitet kuće čineći suptilnu referencu na tradiciju narodnog graditeljstva ujedno aludirajući i na okolni ambijent.

Porodična kuća u naselju Telep u Novom Sadu predstavlja istaknuto ostvarenje tima biroa a2arhitektura koji čine arhitekti dr Dijana Anđelković, dr Vladimir Anđelković i Aleksandar Bogojević. Prve skice i projekat kuće izrađeni su u junu 2017. godine kada su započeti i radovi na njenoj izgradnji. Кuća je završena krajem 2018. godine i useljena tokom prvih meseci 2019. godine.

Glavni motiv koji definiše identitet kuće je čipka sačinjena od opeke u zoni prvog sprata.

Podignuta na parceli dimenzija 1.315 m², sama kuća obuhvata površinu od 295 m². Izduženost parcele i zadati parametri zatečenog rešenja doveli su do toga da građevina zauzima neveliku površinu, dok je dosta prostora ostavljeno za dvorište i voćnjak, pored garaže koja je smeštena u dubini placa. U zoni vestibila takođe je ostavljena mogućnost da se kola parkiraju.

Čipka od opeke

Glavni motiv koji definiše identitet kuće je čipka sačinjena od opeke u zoni prvog sprata. Кuća je povučena od regulacione linije tako da čipka od opeke prati tu granicu i vizuelno se uklapa u niz okolnih zgrada. Iako je ideja za čipku od opeke potekla kako iz neposrednog ambijenta tako i iz narodnog graditeljstva, korišćenje opeke kao glavnog likovnog elementa u sladu je i sa aktuelnim tendencijama u svetskoj arhitekturi.

Mnogi arhitekti danas prepoznaju opeku kao zahvalan materijal za eksperimentisanje i stvaranje novih formi, pa se tako mogu naći slična rešenja na porodičnim kućama u Argentini, Iranu, Brazilu, Čileu, Indoneziji i mnogim drugim zemljama.

Međutim, ono što je svojstveno ovom projektu jeste da čipka od opeke obuhvata samo zonu sprata oslanjajući se na vitki čelični stub i betonski stubac koji konzolom od 4 metara podupire balkon. Čitava struktura je u svojoj bazi oslonjena na armirano-betonsku konstrukciju i čelične nosače, dok su spojevi opeke takođe armirani čeličnim rasterom.

Produžetak intimnog prostora

Perforirana struktura čipke prelazi u punu fasadnu opeku na spratu, dok je prizemlje rešeno u belom tonu. Toplu gamu opeke na spratu dopunjuju je svetlo zeleni tonovi bambusove trske posađene uz ogradu i unutar atrijuma koji formira čipka. Građevina je sa ulične strane u velikoj meri zatvorena u odnosu na okruženje, dok se ka unutrašnjem dvorištu otvara kao produžetak intimnog prostora u kojem porodica provodi slobodno vreme.

Šlicevi za više svetla

Кuća je orijentisana u pravcu sever-jug. Enterijer je uprkos tom položaju dobro osvetljen zahvaljujući uvođenju šliceva koji propuštaju svetlost sa istočne i zapadne strane kuće gde inače nisu dozvoljeni prozorski otvori.

Prostorna organizacija rešena je uobičajenom podelom na dnevnu zonu u prizemlju i noćnu zonu na spratu. Iz ulaznog hola leva vrata vode u radnu sobu, dok su pravo kuhinja, trpezarija i dnevna soba. Ove tri prostorije projektovane su kao jedinstvena celina, koja bi po potrebi mogla jednostavnim uvođenjem pregradnih zidova ili kliznih vrata da se u potpunosti raščlani na nezavisne prostore.

U prizemlju se takođe nalaze soba za održavanje, ostava, toalet i garderoba, dok se tehničkoj sobi pristupa sa spoljne strane.

Enterijer je dobro osvetljen zahvaljujući šlicevima koji propuštaju svetlost sa istočne i zapadne strane.

Na spratu su smeštene spavaće sobe za roditelje i decu. Spavaća soba roditelja okrenuta je ka ulici i ima izlaz na balkon delimično oivičen čipkom od opeke. Dečije sobe su okrenute ka dvorištu i fleksibilno su projektovane tako da po potrebi mogu da formiraju jedinstveni prostor ili pak tri potpuno odvojene sobe.

Svetli i neutralni tonovi

Sve tri sobe dele zajedničku terasu, dok jedna od njih ima i izlaz na lođu. Dečije kupatilo je odvojeno od roditeljskog, do kojeg se stupa direktno iz njihove spavaće sobe. Takođe je predviđeno da roditeljska spavaća soba sadrži garderobu, vežbaonicu i saunu. U enterijeru preovladavaju svetli, neutralni tonovi, sa detaljima poput staklenih panela umesto gelendera.

Porodičnu kuću u naselju Telep odlikuje spoj između tradicionalne i savremene arhitekture, sa funkcionalno rešenom fleksibilnom prostornom organizacijom u skladu sa potrebama investitora.

Vrhunsko ostvarenje

Iako na prvi pogled strogo funkcionalna, kuća poseduje delikatnu ekspresivnost koja se manifestuje kroz čipku od opeke i šliceve na bočnim fasadama. Nesvakidašnja membrana na pročelju definiše identitet kuće čineći suptilnu referencu na tradiciju narodnog graditeljstva ujedno aludirajući i na okolni ambijent. Upravo je taj spoj između tradicionalnog i avangardnog ono što svrstava ovo zdanje u vrhunska ostvarenja savremene arhitekture u Srbiji.

Jedan od glavnih protagonista srpske moderne arhitekture Branislav Kojić je svojedobno pretpostavio da će vila nestati kao tip stanovanja, međutim ostvarenja u savremenoj arhitekturi poput ovog na jedan maestralan način uspostavljaju kontinuitet u tradiciji projektovanja gradske vile i rezidencije u srpskoj arhitekturi tokom čitavog dvadesetog veka.

Vladana Putnik Prica, istoričar umetnosti

Grafičke podloge

Osnova prizemlja
Osnova prizemlja
Osnova sprata
Osnova sprata
Presek
Presek

Fotogalerija

Glavni motiv koji definiše identitet kuće je čipka sačinjena od opeke u zoni prvog sprata; Foto: Relja Ivanić
Glavni motiv koji definiše identitet kuće je čipka sačinjena od opeke u zoni prvog sprata; Foto: Relja Ivanić
Porodična kuća VU u Novom Sadu, koju potpisuje studio a2arhitektura; Foto: Relja Ivanić
Porodična kuća VU u Novom Sadu, koju potpisuje studio a2arhitektura; Foto: Relja Ivanić

Faktografija

 • Autori: a2arhitektura: dr Dijana Adžemović-Anđelković dia; dr Vladimir Anđelković dia; Aleksandar Bogojević dia)
 • Saradnici: Strahinja Pakaški; Miloš Radojević; Jelena Bošnjak; Teodora Tasić; Isidora Babović; Emina Tomić, Minja Mladenović
 • Tipologija: Jednoporodični stambeni objekat
 • Klijent: Privatno lice
 • Kvadratura: 295m2
 • Lokacija: Novi Sad, Srbija
 • Godina projekta: 2017/18. godina
 • Godina završetka objekta: 2018/19. godina
 • Izvođač radova: NS INŽENJERING, doo, Novi Sad
 • Stručni nadzor: Miroslav Perišić, dipl.inž.građ
 • Fotografija: Relja Ivanić dia
 • Autor teksta: Vladana Putnik Prica, istoričar umetnosti

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

4 komentara

 1. Ira Prodanov

  Odličan tekst, elegantan (kao i predivno zdanje o kome je reč) i dovoljno stručan i za širu publiku. Hvala!

 2. Zex

  Fantasticno zdanje! Bravo !

 3. Aleksandar Cvorovic

  WOW!

 4. Marko Dedić

  Jelena Bošnjak boginja čipke

Ostavite odgovor

Obavezna polja *