Objekat u Ložioničkoj 43; Foto: Miloš Martinović
Domaći i regionalni projekti, Izdvojeno, Promo

Beli volumen elegantno ukotvljen na postamentu

“Meni se čini da je ovaj objekat ugledao Dom zdravlja preko puta pa je odlučio bar njemu da se približi i da mu se na neki način javi.”

Po projektu Miloša Kovačevića iz biroa k2-kovačević konstrukcije u u Ložioničkoj ulici u Novom Sadu nikla je Kuća sa četiri stana. Investitor objekta Stilles gradnja želeo je moderan objekat visokog kvaliteta, a autor im je pružio to.

Dobijen je svedeni beli volumen koji sedi na postamentu ukotvljen u svojoj oblozi. Urbana vila sa bogatom opremom kao što su toplotne pumpe sa podnim grejanjem i fan coil instalacijama.

Srodni članci na portalu Gradnja:

Dobijen je svedeni beli volumen koji sedi na postamentu ukotvljen u svojoj oblozi; Foto: Miloš Martinović

Kreirane su četiri stambene jedinice. Jedna u prizemlju, dve na prvom spratu i jedna na povučenoj etaži.

Međutim, nas je za početak interesovalo koja je bila vaša ideja za oblikovanje volumena ovog objekta.

Miloš Kovačević (MK): Ovo je još jedan beli kubus u inflaciji belih kubusa sa antracit sivom ALU stolarijom, staklom i eventualno nalepljenom oblogom u imitaciji drveta. Mi smo se ipak izdvojili. Nemamo oblogu od drveta i tamno sivi demit između prozora, već imamo postament od Fundermax ploča u Patina bronze varijanti.

Šalu na stranu. Mislim da smo ipak uspeli da napravimo neki iskorak, pre svega samim volumenom koji je, kao što je i najčešće slučaj, proizašao iz urbanističko-tehničkih ograničenja i parametara za konkretnu lokaciju i, naravno, velikim delom što bih ja voleo da verujem, iz funkcije.

Kreirane su četiri stambene jedinice. Jedna u prizemlju, dve na prvom spratu i jedna na povučenoj etaži.

Beli volumen koji sedi na postamentu obloženom Fundermaxom; Foto: Miloš Martinović

Šta je bila želja investitora i kakvo ste vi odgovorili na projektni zadatak?

MK: Imali smo odličnu saradnju sa investitorom koji je i sam od starta imao ideju da želi moderan objekat visokog kvaliteta. Što je ispraćeno i u enterijeru do najsitnijih detalja.

Ugrađena je oprema zaista visokog kvaliteta. Između ostalog toplotne pumpe voda-vazduh sa podnim grejanjem i fan coil instalacijom za potrebe hlađenja i dodatnog zagrevanja na ekstremno niskim temperaturama.

U razradu ulične ograde, koja je usledila na kraju radova, možda smo trebali više da se uključimo.

Ugrađene su toplotne pumpe voda-vazduh sa podnim grejanjem i fan coil instalacijom.

Visoka oprema i u enterijeru; Foto: Miloš Martinović

Čini se kao da je ovaj objekat ugledao Dom zdravlja preko puta pa je odlučio bar njemu da se približi i da mu se na neki način javi.

Kako je pripadajući kontekst uticao na vaš objekat?

MK: Volimo da objekat koliko je god to moguće prilagodimo ritmu ulice ili napravimo bar neku sponu ili asocijaciju. Često se desi u ovoj našoj sredini da je baš teško naći neku polaznu tačku, između ostalog i zbog brzih promena koje se dešavaju stihijski na mikrocelinama u prostoru i koje će verovatno i ostati neusaglašene. Onda tu asocijaciju valjda izmisliš. Meni se čini da je ovaj objekat ugledao Dom zdravlja preko puta pa je odlučio bar njemu da se približi i da mu se na neki način javi.

Trudimo se kao i uvek, da sve bude zapakovano, odnosno, da ne izgubimo nit kao i da svaka linija ima svoju vodilju i smisao. Uostalom kako na crtežu tako i, što je mnogo bitnije, u prostoru. Možemo to nazvati tekovinom modernizma ili kako god… ali to je to.

Objekat koji odaje počast obližnjem Domu zdravlja; Foto: Miloš Martinović

I projektanti treba da iskoriste pozitivnu klimu u stanogradnji kako bi neka kvalitetna rešenja izneli do kraja u projektima.

Kakva je situacija u stanogradnji i kako se arhitekte u tome snalaze?

MK: Mislim da neka pozitivna klima vlada u stanogradnji i da ovaj bum u cenama nekretnina i projektanti treba da iskoriste kako bi neka kvalitetna rešenja izneli do kraja u projektima. Jer sve više i investitori uviđaju da u krajnjem ishodištu i oni profitiraju od toga. U svakom slučaju verujem da se  vredi  boriti za kvalitetniji pristup investiciji.

Faktografija:

Grafički prilozi

Foto-galerija

Beli volumen koji sedi na postamentu obloženom Fundermaxom; Foto: Miloš Martinović
Beli volumen koji sedi na postamentu obloženom Fundermaxom; Foto: Miloš Martinović
Objekat koji odaje počast obližnjem Domu zdravlja; Foto: Miloš Martinović
Objekat koji odaje počast obližnjem Domu zdravlja; Foto: Miloš Martinović
Objekat koji odaje počast obližnjem Domu zdravlja; Foto: Miloš Martinović
Objekat koji odaje počast obližnjem Domu zdravlja; Foto: Miloš Martinović
Kreirane su četiri stambene jedinice. Jedna u prizemlju, dve na prvom spratu i jedna na povučenoj etaži; Foto: Miloš Martinović
Kreirane su četiri stambene jedinice. Jedna u prizemlju, dve na prvom spratu i jedna na povučenoj etaži; Foto: Miloš Martinović
Beli volumen koji sedi na postamentu obloženom Fundermaxom; Foto: Miloš Martinović
Beli volumen koji sedi na postamentu obloženom Fundermaxom; Foto: Miloš Martinović
Visoka oprema i u enterijeru; Foto: Miloš Martinović
Visoka oprema i u enterijeru; Foto: Miloš Martinović

 

Odabrali smo za vas:

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *