Građevinarstvo, Promo

Novosadska stambena zgrada koja izlazi u susret okolini

U Novom Sadu nedavno je nikao objekat LM4 koji je karakterističan po iskrenom dijalogu između arhitekture i okoline.

Arhitektura u stanogradnji u našoj zemlji nailazi na izazove koje nije lako premostiti jer je veoma teško pomiriti interese investitora s jedne i projektanta s druge strane. Na kraju je potrebno izaći u susret i svakom pojedinačnom kupcu stana i ispuniti njihove želje…

Međutim, vizije investitora i projektanta poklopile su se do krajnjih granica u jednoj zgradi u Novom Sadu jer se praktično radi o istim osobama. Naime, objekat LM4 koji je nikao u užem centru grada, odnosno, u Lukijana Mušickog 4, potpisuje projektantski tim k2 i investitorski tim Skver Plus koje vodi isti tim ljudi.

Dvorišni izgled fasade zgrade LM4

„Utiskivanje“ objekta u kontekst same ulice izveden je fasadom s travertin pločama ali i ozelenjavanjem prostora oko zgrade.

Da se insistiralo na tome da se isprati svaki trag linije u oblikovanju i funkcije u kolektivnom stanovanju, uverili smo se u našoj poseti zgradi. „Ovim objektom želeli smo da podignemo standarde na još veći nivo, jer smatramo da to ova lokacija zaslužuje.“ kaže Miloš Kovačević za portal Gradnja. Zgrada se nalazi u samom centru grada, a opet izdvojena u mirnu ulicu s jednosmernim saobraćajem i velikim procentom zelenila, u zaleđu glavnih saobraćajnih tokova. Upravo zato, zgrada LM4 je osmišljena tako da se vidi iskren dijalog između arhitekture i okoline.

„Travertin specijalno biran tako da ima minimum šarenila u strukturi, inicira igru svetlih i braon tonova koji se sklapaju u jednu celinu, kako na uličnoj fasadi tako i u dvorištu ali i u enterijeru.“ dodaje Kovačević za naš portal.

Pokušaj „utiskivanja“ objekta u kontekst same ulice izveden je fasadom s travertin pločama ali i ozelenjavanjem prostora oko zgrade i u dvorištu objekta.

Zgrada je energetski efikasna zahvaljući veoma dobroj izolaciji i upotrebi kvalitetne opreme

Igra svetlosti oblika

Dvospratna zgrada pod lučnim krovom ima 32 stana, 15 garaža, 17 parking mesta, biciklanu ali i igralište za decu u dvorištu objekta. Igra svetlosti i oblika dominira i u zajedničkim prostorijama pa su tako talasaste forme primenjene ne samo na plafone sa svetlosnim otvorima i stepenišne ograde već i u liftu s oblogom od vrhunske granitne keramike.

Enterijer zajedničkih prostorija oplemenjen je igrom svetlosti i talasastih oblika
Talasasti lift Kleeman obogaćen je vrhunskim granitnom keramikom

Kvalitet u skladu s lokacijom

Pored pomenutog travertina na fasadi, u objektu LM4 primenjeni je zaista kvalitetna oprema kao što su Tarkettovi drveni podovi, italijanska keramika 1. klase, brendirane sanitarije, Alumil stolarija, sistem pametne kuće, Hörmann garažna vrata, a pritom je zgrada i energetski efikasna. Naime, sendvič zidovi urađeni su od klima bloka 25cm, stiropora 8cm, cigle 12cm, klima bloka 25cm, stiropora 8 cm i na kraju demit fasada na mestima gde nije travertin.

Stanove krase Tarkettovi drveni podovi vrhunskog kvaliteta kao i Alumil stolarija

Objekat LM4 krasi vrhunska završna obrada koja se ogleda kroz parkete i sanitarije prve klase ali i kroz antracit sivu aluminijumsku stolariju koja prostoru daje luksuznu notu.

Kupatila su opremljena sanitarijama Pozzi Ginori, Paffoni i Huppe, uz Geberitov program instalacija

Objedinjen tim

Projektantski tim k2 i Investitorski tim Skver Plus uradio je kompletnu projektnu dokumentaciju, organizaciju izvođenja sa angažovanjem zasebnih podizvođača za svaki segment gradnje i naravno stručni nadzor nad izvođenjem objekta.

Autor kompletnog projekta, sa svojim kolegama dia Jovana Matović za arhitekturu i dig Katarina Mišić za konstrukciju, je dig Miloš Kovačević.

Više o zgradi možete pogledati OVDE.

Fotografije: Nemanja Mandić

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

1 komentar

  1. radoslav

    posto je kvadrat u ovoj zgradi ako se moze zanti?

Ostavite odgovor

Obavezna polja *