Arhitektura

TV serija o najčudnijim kućama na svetu koju ćete pogledati u cugu

Ukoliko vam u omiljene aktivnosti spadaju uređenje doma i maratonsko gledanje serija, imamo predlog kojem sigurno nećete odoleti!

Dokumentarna serija The World’s Most Extraordinary Homes na vrlo interesantan način prikazuje neke od najneobičnijih (i bezobrazno skupih) kuća na svetu. Za HD ugođaj i vrhunsku kameru pobrinuo se BBC, dok je prezentacija projekata predata šarmantnom voditeljskom dvojcu zahvaljujući kojem serija ne deluje nimalo sterilno, kao što to obično ume da bude slučaj kod programa tog tipa. Stručno mišljenje u svakoj epizodi nudi nagrađivani arhitekta Piers Taylor (Invisible Studio), a podršku mu pruža glumica Caroline Quentin koju ovdašnja publika najbolje poznaje kao Dorothy u „Nepristojnim ljudima“ (Men Behaving Bady“).

Piers Taylor i Caroline Quentin

Taylor i Quentin nam otvaraju vrata kuća od kojih su neke bukvalno isklesane na kamenu strme litice, dok neke stoje skrivene među krošnjama gustih šuma.

Na svom putu oko sveta, dvoje voditelja dobijaju priliku da prenoće u svakoj kući koju posete i pokažu nam kako se živi u objektima koji su građeni u vrlo specifičnim i, ponekad, surovim uslovima. Na svakoj od lokacija, njih dvoje se susreću s vlasnicima ovih kuća, kao i njihovim glavnim projektantima koji su tu da pruže relativno realan uvid u to kako izgleda izgradnja nesvakidašnjih rezidencijalnih objekata i koliko takva avantura uopšte može da košta (i da li je vredna tog novca).

Kuća na drvetu u državi Njujork

Svetski poznati projekti u svim ćoškovima sveta

U prvoj sezoni, Taylor i Quentin nam otvaraju vrata kuća od kojih su neke bukvalno isklesane na kamenu strme litice, ili su građene od olupina pravog boinga, dok neke stoje skrivene među krošnjama gustih šuma. Četiri jednosatne epizode su tematske podeljene, pa tako uz svaku putujete visoko u planine, na daleke obale, u šumu i podzemlje.

Villa Vals u Švajcarskoj

Među projektima koje ćete na ovaj način moći pobliže da upoznate su: 747 Wing House (naslovna fotografija; arhitekta David Randall Hertz), moderna kuća na drvetu na planini Catskill (studio Gluck+), ukopana kuća na Mediteranu u obliku zmaja (biro GilBartolome) i  Villa Vals, kuća Hobita na Alpima (Bjarne Mastenbroek i Christian Müller).

Prva sezonu serije The World’s Most Extraordinary Homes trenutno može uhvatiti na Netflixu, a druga je već uspela da procuri na YouTube-u.

Promo fotografije: Netflix.com, BBC/Wall to Wall/Jack Dwyer, villavals.ch, davidhertzfaia.com BBC.com

Kad ste već tu…

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Ostavite odgovor

Obavezna polja *