Dostojevska 19 u Novom Sadu; Foto: Nemanja Mandić
Domaći projekti, Promo

Novi vizuelni reper u novosadskoj Rotkvariji

Ovaj stambeni objekat je zbog svoje upečatljive žute fasade uneo novu dinamiku na uglu Slovačke i Dostojevskog.

Zgrada na uglu, po prirodi svoje urbo-morfologije, objekat je kome se daje poseban značaj. Novi Sad, kao evropski grad, bogat je zgradama ovog tipa koji svojom arhitekturom prolaznike ostavljaju bez daha. No, noviji razvoj grada ostavio je vrednosti tradicionalnog urbanizma po strani. Ali, jedna zgrada sa žutom fasadom, na raskrsnici ulica Slovačke i Dostojevskog, na velika vrata uvodi motiv ugaonog objekta.

Zgrada prepoznatljivog identiteta

Na izduženoj parceli, u Dostojevskog 19 u Novom Sadu, bilo je potrebno isprojektovati stambeni objekat koji će zadovoljiti visoke standarde tržišta, a koji će ujedno imati prepoznatljiv identitet.

Autor Miloš Kovačević iz biroa k2-kovačević konstrukcije koji stoji iza ovog projekta, odlučio se za kombinovani pristup. Objekat je naglašen na više različitih načina.

U moru asfalta i sivila, svojom upečatljivom bojom, koja se simbolično nadovezala na susedni objekat od žute opeke, ova zgrada skreće pažnju na sebe i svoje postojanje. Iako je masa objekta kubična, naglašene horizontale i oštri zarezi oko prozora objektu daju dinamičan karakter.

“Dovođenjem venaca u istu ravan, kao da se ističe prelaz sa suseda na tragu postmoderne u neku arhitekturu novog doba” – kaže Kovačević za naš portal.

Otvori i njihove kosine šetaju i prate igru da bi se krešendo postigao cepanjem fasadne ravni od kompakt ploča dijagonalom.

Iz nagnutog erkera, koji se kao pramac lađe istura postepeno na svakoj narednoj etaži proizašla je i simbolika i ritam kompletnog objekta.

“Otvori i njihove kosine šetaju i prate igru da bi se krešendo postigao cepanjem fasadne ravni od kompakt ploča dijagonalom. Fasada ne trpi vitoperenost kao pramac izliven u kalupu, tako da su dve trougaone ravni pod kontra nagibom samo pojačale igru u koju su se voljno uključili i  balkonski i prozorski otvori i njihove klupice i špaletne različitog oblika i kosine.” – kaže Kovačević za naš portal.

Strela konzolnog dela do 5,8 metara

Posebno je interesantan dijagonalni zarez, koji je izveden savršeno ravno i precizno. No, iza ovog atraktivnog izgleda stoji napredna inženjerija.

Strela konzolnog dela sa terasom na uglu dve ulice iznosi 4,5 metara na prvom spratu i postepeno raste do krova, gde dužina iznosi 5,8 metara.

„Ovo je postignuto formiranjem sistema konzolnih armirano-betonskih zidova i greda oko krutog povučenog zida suterena i prizemlja na uglu ulica Dostojevskog i Slovačke”. – ističe za naš portal Miloš Kovačević.

Ulični deo zgrade na uglu urađen je u sistemu ventilisane fasade sa Fundermax pločama na aluminijumskoj potkonstrukciji.

Taj zahvat je i omogućio formiranje velikih stanova od 100 m2 koji imaju prostranu lođu – na kojoj ima mesta čak i za letnju kuhinju – i jedinu moguću lepu vizuru duž Slovačke ulice.

Ulični deo zgrade na uglu urađen je u sistemu ventilisane fasade sa Fundermax pločama na aluminijumskoj potkonstrukciji.

Stanovi u Dostojevskog 19

Na tipskom spratu nalazi se po 5 stanova različite kvadrature. Po svojoj organizaciji i strukturi ističu se trosobni i četvorosobni stanovi, od kojih je jedan na uglu posebno atraktivan – što zbog pozicije i veličine, što zbog naglašenih vizura. Stanovi u težištu sklopa su manji (garsonjere ili jednosobni) sa jednostranom orijentacijom.

Unutrašnjost je osmišljena tako da stanarima pruži osećaj nastavka doživljaja koji se projektant trudio da intenzivira pri samom kontaktu sa objektom.

„U enterijeru objekta (zajedničkim prostorima i stanovima) primenjena je kvalitetna oprema i završna obrada. Tu su sistem pametne kuće, video-nadzor, drveni podovi marke Tarkett, italijanska keramika prve klase, Hormman garažna vrata, komplet Geberit instalacija kupatila, Sika hidroizolacije i još mnogo toga“ – navodi Kovačević.

Unutrašnjost je osmišljena tako da stanarima pruži osećaj nastavka doživljaja koji se projektant trudio da intenzivira pri samom kontaktu sa objektom.

“Cilj je bio pokazati da sa malo truda to i nije stvar velikog budžeta u stambenom objektu. I to u praktičnim stvarima male biblioteke za razmenu knjiga, poštanskih sandučića, planova evakuacije…”

Novi vizuelni reper

Zgrada na uglu Slovačke i Dostojevskog useljena je prošle godine i postala je novi vizuelni reper novosadskog naselja Rotkvarija.

 Faktografija:

 • naziv: Stambeni objekat
 • adresa: ugao Slovačke i Dostojevskog
 • mesto: Novi Sad
 • investitor: Skver Plus doo
 • projekanti: k2-kovačević konstrukcije
 • autori: dia Jovana Matović i dig Miloš Kovačević
 • saradnik: dia Teodora Basta, arhitektura; dig Srđan Milošević, konstrukcija
 • godina: 2020.
 • fotografija: Nemanja Mandić

Srodni tekstovi

PRIJAVI SE NA NEWSLETTER

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

11 komentara

 1. miki

  vizuelno simpatično, baš dosta grešaka u enterijeru, ulaz u objekat je katastrofalan, lično bih totalno drugačije prizemlje, fasadu u prizemlju,fenestraciju, ma mislim ovako deluje sve skupa robusno za mali objekat ovo je standard za novogradnju u ns-u

  1. arhitekta

   šta je fenestracija?

   1. Aleksandar

    FENESTRACIJA (lat. fenestra, fenestratio, ital. finestra, franc.fenetre) Pojam se u arhitekturi koristi da bi označio postojanje odredjenog niza, reda ili kompozicije prozora na fasadi jedne gradjevine. Fenestracija predstavlja postavku ili raspored prozora na fasadi; ona može da bude: simetrična, asimetrična, centralna, bočna, lateralna, kombinovana, dvostruka, višestruka, bazilikalna, horizontalna, nadvratna, višespratna i dr.

    1. arhitekta

     prvi put čujem

 2. Anton

  K2 je jedan od nasih boljih biroa sudeci po ovoj zgradi i kuci na Cardaku.

 3. nsadjanin

  Okej izgleda

 4. Miloš

  Prodjem pored svaki dan. Utisak…hm… Kao kad kupite preveliki frižider u malu kuhinju. Donji spratovi bez sunčane svetlosti. Još gora će biti zgrada na uglu Valentina Vodnika i Slovačke ulice. Da može, investitor bi spojio terase sa zgradom preko puta. Samo da se proda svaki cm2.

  1. arhitekta

   da, jeste malo sapeto
   ali, to je više stvar urbanizma i dozvoljenih paramatra
   nego što je stvar arhitekture

 5. Nastas

  Objekat je potpuno prihvatljiv kako fasada tako i enterijer zajednički prostorija. Dobar primer arhitekture.

 6. Zoran

  fino izgleda, malo da razbije uniformisanost novosadske investitorske nakaradacije …

 7. Bora

  Lepo. Osvežavajuće.

Оставите одговор

Obavezna polja *