Promo

Kondenzacija: Odakle vlaga i kako se otarasiti ovog problema

Ovi saveti svešće kondezaciju u prostoru na minimum.

Kondenzacija i šteta koju ona prouzrokuje je direktan rezultat života u modernim uslovima koji je vođen željom za toplijim i komfornijim prostorijama, kao i potrebom za čuvanjem energije. U mnogim stambenim jedinicama u potkrovljima, plafoni i zidovi su dobro izolovani, vrata i prozori dobro i kvalitetno ugrađeni, stari dimnjaci zatvoreni.

Rezultat toga su toplije prostorije, ali i vrlo ograničena ventilacija, tako da vodena para koja se proizvede tokom uobičajenih svakodnevnih životnih aktivnosti nema mogućnost da izađe iz prostorije i time se samo podstiče kondenzacija, a povećava se i rizik od pojave buđi i alergija.

Manje je poznato da četvoročlana porodica dnevno proizvede oko 10 litara tečnosti obavljajujući svakodnevne aktivnosti u domu kao što su kupanje, grejanje, pranje, peglanje veša pa čak i samo disanje. Za osam sati spavanja, dvoje odraslih osoba proizvede tokom sna čak 0,64 litara vodene pare!

Kondenzacija i vaš VELUX krovni prozor

U zagrejanoj, dobro izolovanoj prostoriji, unutrašnja površina stakla će biti toplija i to će redukovati rizik od kondenzacije. Međutim, u dobro izolovanoj prostoriji, staklo će i dalje biti najhladniji deo, pa će se tu i pojaviti kondenzacija. Ne treba izgubiti iz vida da je duplo staklo odličan izolator, a ne izvor toplote.

Tako u neadekvatno grejanoj prostoriji (koja sadrži količinu vlage i vodene pare kao i ostatak kuće), unutrašnje staklo će biti slične temperature kao i spoljašnje, prouzrokujući idealne uslove za pojavu kondenzacije.

Kako redukovati kondezaciju

Obezbedite adekvatnu ventilaciju – Provetravajte prostoriju na dnevnom nivou koristeći ventilacini preklop. Otvorite prozor na 5-10 minuta nekoliko puta tokom dana kako biste omogućili razmenu vazduha u slučaju da je spoljašnja temperatura iznad nule.

Ograničite proizvodnju vlage – Podesite mehaničke odstranjivače vazduha i aspiratore pored štednjaka i kuvala. Ne dozvolite da tokom tuširanja voda nepotrebno otiče. Takođe, vrata kupatila držite zatvorena, a prozor kupatila otvorite na 10-15 minuta nakon kupanja. Temeljno provetrite odeću za spavanje.

Pozicionirajte grejna tela ispod prozora – Obezbedite kontinuirani protok toplog vazduha preko stakla prozora postavljajući radijatore direktno ispod prozora. Ostavite određene izvore toplote permanentno ispod prozora tokom hladnih dana.

Grejanje i ventilacija – U novom stambenom objektu, novogradnji ili renoviranom objektu, obratite posebnu pažnju. Otvorite prozor tokom suvih, sunčanih dana i održavajte višu temperaturu nego obično.

Ukoliko se budete pridržavali ovih uputstava, značajno ćete smanjiti kondezaciju u vašem prostoru, a vaš VELUX krovni prozor dugoročno će biti otporan i na spoljašnje i na unutrašnje uticaje.

Više o održavanju VELUX krovnih prozora saznajte ovde.

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

2 komentara

 1. d.

  „Otvorite prozor na 5-10 minuta nekoliko puta tokom dana kako biste omogućili razmenu vazduha u slučaju da je spoljašnja temperatura iznad nule.“

  Ako su temperature iznad nule prakticno nema kondezacije. Meni se kondezacija javjla samo ako su temperature ispod nule. I na krovnom VELUX prozoru i na ostalim prozorima.

 2. Djordjević Milina

  Molim Vas da mi objasnite čime mogu da premažem zid da se ne pojavljuje kondez. Imamo kucu podrum, stan u prizemlju i dva stana na spratu. Jedan stan ima kondenz i vrata terasna stalno budu mokra. Izolacija je dobro uradjena, i kaplame su obložene, čak i one vetar lajsne su obložene siroporom i limom, stvarno mi nije jasno kako do toga dolazi, a tu mi spava unuce malo dete. Bas sam zabrinuta. Ne znam sta da radimo. Sve smo pare potrosili, a nista nije uradjeno. Samo da vam kazem da u tom stanu je prošle godine stavljen stiropor na plafon, a i pre toga se pojavljivao kondenz. Na tavanu je dobra izolacija ima 2o cm. vune. Molim Vas ako mozete da mi odgovorite sta da radim, ili Vasi majstori dolaze da vide pa da se dogovorimo sta treba da se radi i koliko to kosta. Unapred zahvalna Milina Djordjevic
  S poštovanjem
  Telefon 064/36-55386, Beograd, Miljakovačke staze broj 37-G

Ostavite odgovor

Obavezna polja *