Ovi saveti svešće kondezaciju u prostoru na minimum.

Kondenzacija i šteta koju ona prouzrokuje je direktan rezultat života u modernim uslovima koji je vođen željom za toplijim i komfornijim prostorijama, kao i potrebom za čuvanjem energije. U mnogim stambenim jedinicama u potkrovljima, plafoni i zidovi su dobro izolovani, vrata i prozori dobro i kvalitetno ugrađeni, stari dimnjaci zatvoreni.

Rezultat toga su toplije prostorije, ali i vrlo ograničena ventilacija, tako da vodena para koja se proizvede tokom uobičajenih svakodnevnih životnih aktivnosti nema mogućnost da izađe iz prostorije i time se samo podstiče kondenzacija, a povećava se i rizik od pojave buđi i alergija.

Manje je poznato da četvoročlana porodica dnevno proizvede oko 10 litara tečnosti obavljajujući svakodnevne aktivnosti u domu kao što su kupanje, grejanje, pranje, peglanje veša pa čak i samo disanje. Za osam sati spavanja, dvoje odraslih osoba proizvede tokom sna čak 0,64 litara vodene pare!

Kondenzacija i vaš VELUX krovni prozor

U zagrejanoj, dobro izolovanoj prostoriji, unutrašnja površina stakla će biti toplija i to će redukovati rizik od kondenzacije. Međutim, u dobro izolovanoj prostoriji, staklo će i dalje biti najhladniji deo, pa će se tu i pojaviti kondenzacija. Ne treba izgubiti iz vida da je duplo staklo odličan izolator, a ne izvor toplote.

Tako u neadekvatno grejanoj prostoriji (koja sadrži količinu vlage i vodene pare kao i ostatak kuće), unutrašnje staklo će biti slične temperature kao i spoljašnje, prouzrokujući idealne uslove za pojavu kondenzacije.

Kako redukovati kondezaciju

Obezbedite adekvatnu ventilaciju – Provetravajte prostoriju na dnevnom nivou koristeći ventilacini preklop. Otvorite prozor na 5-10 minuta nekoliko puta tokom dana kako biste omogućili razmenu vazduha u slučaju da je spoljašnja temperatura iznad nule.

Ograničite proizvodnju vlage – Podesite mehaničke odstranjivače vazduha i aspiratore pored štednjaka i kuvala. Ne dozvolite da tokom tuširanja voda nepotrebno otiče. Takođe, vrata kupatila držite zatvorena, a prozor kupatila otvorite na 10-15 minuta nakon kupanja. Temeljno provetrite odeću za spavanje.

Pozicionirajte grejna tela ispod prozora – Obezbedite kontinuirani protok toplog vazduha preko stakla prozora postavljajući radijatore direktno ispod prozora. Ostavite određene izvore toplote permanentno ispod prozora tokom hladnih dana.

Grejanje i ventilacija – U novom stambenom objektu, novogradnji ili renoviranom objektu, obratite posebnu pažnju. Otvorite prozor tokom suvih, sunčanih dana i održavajte višu temperaturu nego obično.

Ukoliko se budete pridržavali ovih uputstava, značajno ćete smanjiti kondezaciju u vašem prostoru, a vaš VELUX krovni prozor dugoročno će biti otporan i na spoljašnje i na unutrašnje uticaje.

Više o održavanju VELUX krovnih prozora saznajte ovde.