Enterijeri, Izdvojeno

Pun enterijer detalja, niotkuda vrata!

U ovom stanu od 70 kvadrata nema unutrašnjih vrata sem onih na toaletu.

Ovaj zanimljiv stančić smešten je u ljupkoj Art Nouveau zgradi u srcu Ljubljane. Bogato dekorisana plastika na fasadi i široka drvena kapija sa rezbarijom sjajna su uvertira za ovaj stan kojeg krase jaki kontrasti. Crno i belo, metal i drvo, sjaj i mat, staro i novo, opeka i gips: sve je to našlo mesta u stanu od oko 70 kvadrata raspoređnih na dva sprata.

Crno i belo, metal i drvo, sjaj i mat, staro i novo, opeka i gips: sve je to našlo mesta u stanu od 70 kvadrata.

 

Arhitektica Špela Kokalj, koja potpisuje projekat ovog enterijera, podelila je funkcije stana sasvim logično: dole je dnevni boravak, dok je gore organizovano spavanje. Do sprata vodi stepenište sa 14 veoma visokih gazišta kako bi se smanjila površina koje stepenište zahtvata. Stepenici, na koje se gazi naizmenično, napravljeni su od rustičnog drveta, dok je konstrukcija od čelika.

Samo stepenište vizuelno odvaja dnevni boravak od dela sa trpezarijom i kuhinjom a ovaj prostor odvojen je i fizički sa tri stepenika.

Iako je dnevna soba urađena dosta minimalistički, ona ne deluje prazno niti hladno. Za to zasluge preuzima zid od opeke koju upotpunjuje prostor i daje mu industrijski šmek. Opeka je stavljena i na zidove u trpezariji čime je vizuelno povezan ceo enterijer.

Još jedan kuriozitet ovog stana je što nema unutrašnjih vrata sem onih na toaletu. I ta vrata su potpuno neupadljiva jer su u crnoj boji baš kao i zid na koji su stavljena. Pošto je cela jedna strana stana u crnoj boji, prostor deluje veće jer je vizuelno dobio na dubini.

Sprat je priča za sebe! Potkrovlje sa tri krovna prozora organizovano je kao open-space u kojem je kupatilo potpuno u staklu dok je u jednostavnoj spavaćoj sobi krevet napravljen od istih onih drvenih greda od kojih je i konstrukcija krova.

Vrata? Samo ona od tuš kabine…

Foto: Matic Eržen

Korisni linkovi na portalu Gradnja.rs:

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *