Aerodrom zauzima oblik morske zvezde; Foto: NKCHU
Arhitektura, Izdvojeno

Peking dobio aerodrom s najvećim terminalom na svetu

Nakon četiri godine izgradnje, aerodrom u obliku morske zvezde čiji projekat potpisuju Zaha Hadid Architects, otvoren je za saobraćaj.

Internacionalni aerodrom, ukupne površine 700.000 kvadratnih metara, otvoren je u četvrti Daxing, koja se nalazi 45 kilometara južno od centra Pekinga.

Aerodrom koji zauzima formu morske zvezde može se pohvaliti činjenicom da poseduje najveći terminal na svetu koji se nalazi u okviru jedinstvenog objekta.

Trenutno, aerodrom može da pruži uslugu za 45 miliona putnika godišnje, a pretpostavlja sa da će taj broj to 2025. godine porasti na 72 miliona, dok se planira i dalje razvijanje u budućnosti da bi se došlo do ciljane cifre od 100 miliona putnika godišnje!

Pogledajte kako izgleda ova morska zvezda:

Po projektu biroa slavne arhitektice

Novi aerodrom, čiji projekat potpisuje renimorani biro Zaha Hadid Architects, trebalo bi da rastereti postojeći prestonički aerodrom, koji trenutno radi u punom kapacitetu. Novi terminal će imati direktne transportne veze sa centrom Pekinga.

Foto: Daxing pkx airport

Arhitektura je u skladu s principima tradicionalne kineske arhitekture, gde se međusobno povezani prostori grupišu oko centralnog dvorišta.

Arhitektura terminala u skladu je s principima tradicionalne kineske arhitekture, gde se međusobno povezani prostori grupišu oko centralnog dvorišta. Tako se multifunkcionalni centralni prostor nalazi se u samom srcu terminala i sve zone su povezane s njim.

Svaki krak zvezde, kao i centralni deo objekta osvetljeni su zenitno tako da je osim protoka prirodnog svetla omogućen i intuitivni sistem navigacije kroz objekat.

Foto: Hufton+Crow

Spektakularni rasponi

Novi terminal je impoznatni građevinski poduhvat. Strukturalni rasponi elemenata dosežu i do 100 metara, a oni su omogućili velike otvorene prostore, što omogućava fleksibilnost za buduće konfiguracije i proširenja terminala.

Sa četiri piste i 268 parking mesta za avione, celokupan aerodrom pokriva površinu od oko 47 kvadratnih kilometara.

Foto: Hufton+Crow

Gradnja novog transportnog čvorišta Međunarodnog aerodroma Peking Daxing, koštala je 11,3 milijarde dolara, piše via Designboom.

Foto: Hufton+Crow

Ukrcavanje za osam minuta

Velika pažnja posvećena je brzom prometu putnika. Tako je kompaktni radijalni dizajn terminala omogućio maksimalan broj parkiranja aviona na minimalnom rastojanju od centra objekta. Ovo znači da sa svakog od ukupno 79 gejtova se može ukrcati za najviše osam minuta.

Foto: Hufton+Crow

Osnove aerodroma

Kad ste već ovde…

Postani deo Gradnja zajednice

Najnovije vesti s našeg portala svakog petka u vašem sandučetu.

Srodni tekstovi

Ostavite odgovor

Obavezna polja *